Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste violente în Iran. Președintele Ebrahim Raisi a trecut la amenințări / VIDEO

tehrantimes.com
Ebrahim Raisi

Președintele Iranului Ebrahim Raisi a promis că va lua măsuri împotriva protestatarilor după mai bine de o săptămână de demonstrații antiguvernamentale, anunță BBC.

Raisi s-a angajat să "trateze în mod decisiv" protestele, care s-au extins acum în majoritatea celor 31 de provincii iraniene.

Oficialii spun că aproximativ 35 de persoane au fost ucise de la izbucnirea protestelor izbucnite din cauza morții unei femei aflată în custodia poliției.

Mahsa Amini a murit după ce a fost reținută pentru că ar fi încălcat regulile privind folosirea vălului.

Ofițerii ar fi bătut-o cu un baston și ar fi lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a declarat că nu există nicio dovadă de maltratare și că aceasta a suferit un "stop cardiac subit".

În timp ce Raisi a declarat că moartea ei va fi investigată, ministrul său de interne Ahmad Vahidi a insistat că Amini nu a fost bătută.

Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare au surprins tulburări violente în zeci de orașe din întreaga țară, unele dintre ele arătând forțele de securitate trăgând cu ceea ce părea a fi muniție reală asupra protestatarilor din orașele Piranshahr, Mahabad și Urmia din nord-vestul țării.

Amnesty International a avertizat că dovezile pe care le-a adunat indică faptul că forțele de securitate iraniene trag în mod deliberat și ilegal cu muniție reală asupra protestatarilor.

Organizația a adăugat că forțele guvernamentale au împușcat mortal 19 persoane - inclusiv trei copii - numai în noaptea de miercuri spre joi. BBC nu poate verifica în mod independent acest lucru.

Sute de persoane au fost reținute de către forțele de securitate, șeful poliției din provincia Guilan din nord-vestul țării anunțând sâmbătă că 739 de persoane - inclusiv 60 de femei - au fost reținute numai în regiunea sa.

BBC a ascultat mărturiile unora dintre cei arestați, care susțin că au fost bătuți. Unul dintre ei a declarat că a fost bătut "fără milă" înainte de a fi încarcerat într-o celulă mică, alături de alte sute de persoane, unde au fost privați de mâncare, apă și acces la baie.

Forțele guvernamentale au lansat, de asemenea, o campanie de reprimare a presei independente și a activiștilor. Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, organizație de supraveghere a presei cu sediul în SUA, a declarat că 11 jurnaliști au fost reținuți începând de luni.

În orașul Oshnavieh, situat la granița de vest, surse au declarat pentru BBC că demonstranții au preluat pentru scurt timp controlul asupra unor sectoare ale orașului de la forțele guvernamentale.

Localnicii au declarat pentru BBC că demonstranții au preluat controlul peste noapte și că forțele de securitate și oficialii guvernamentali au fugit, înainte de a recâștiga controlul sâmbătă. Videoclipurile postate din oraș arătau mulțimi mari de oameni mărșăluind pe străzile orașului, fără prezența poliției, în timp ce se auzeau explozii puternice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.