Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste violente în nord-vestul Chinei: 'Puneți capăt restricțiilor COVID' / Mai multe persoane au murit, dar autoritățile neagă acuzațiile

Reuters
proteste china

Proteste violente par să fi izbucnit vineri seara în orașul Urumqi din nord-vestul Chinei. Se pare că oamenii sunt revoltați de faptul că restricțiile COVID au îngreunat intervenția în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc. Mai multe persoane au murit, dar autoritățile neagă acuzațiile.

Videoclipuri apărute pe rețelele de socializare din China au părut să arate noi proteste față de restricțiile Covid, după ce un incendiu izbucnit într-un bloc a ucis 10 persoane. Oamenii din Urumqi sunt văzuți confruntându-se cu oficialii, dărâmând o barieră și strigând „puneți capăt restricțiilor COVID".

În ultimele zile, numărul de persoane infectate a bătut noi recorduri în China, în pofida politicii stricte Zero-COVID. Autoritățile din Urumqi au promis că vor elimina treptat restricțiile, dar neagă faptul că acestea au împiedicat oamenii să scape de incendiul de joi. Restricțiile sunt în vigoare în capitala regiunii vestice Xinjiang de la începutul lunii august.

Un locuitor a declarat pentru BBC, în urma incidentului, că oamenii care locuiesc în complexul afectat de incendiu au fost în mare parte împiedicați să își părăsească locuințele. Acest lucru a fost contestat de presa de stat chineză. Cu toate acestea, autoritățile din Urumqi au oferit, vineri, în mod neașteptat, scuze promițând să-i pedepsească pe cei vinovați.

Imaginile difuzate vineri seară au arătat locuitori, mulți dintre ei cu măști, adunându-se după lăsarea întunericului pe străzile orașului. Ei au scandat și s-au certat cu oficialii. Un demonstrant a folosit un megafon, iar într-un alt clip, apare o mulțime care sparge o barieră supravegheată de lucrători municipali îmbrăcați în echipament de protecție. Transmisiunile în direct monitorizate de BBC vineri seară păreau să arate și protestatari adunați pe treptele unei clădiri guvernamentale.

Internetul este puternic cenzurat în China, iar referirile la protestele din Urumqi au fost în mare parte eliminate până sâmbătă dimineața.

Presa locală a anunțat că incendiul de joi de la blocul din Urumqi pare să fi fost cauzat de o defecțiune la o instalație electrică. Totuși, postările online au sugerat că eforturile de stingere a incendiului au fost îngreunate de restricțiile COVID.

Acest lucru a fost negat de oficialii orașului, care au dat vina pe vehiculele parcate care au împiedicat accesul pompierilor la clădirea în flăcări. Într-o conferință de presă de sâmbătă dimineața, aceștia au anunțat o relaxare treptată a restricțiilor în părți din Urumqi considerate cu risc scăzut. Ei nu s-au referit la demonstrații, dar au spus că cele mai multe cazuri de COVID au fost eliminate și că ordinea" va fi restabilită în viața locuitorilor orașului.

Protestele de amploare sunt rare în China. Totuși, din cauza restricțiilor COVID, au izbucnit proteste violente în mai multe orașe mari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.