Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste violente, soldate cu răniți și arestări, în Argentina: mii de ani s-au revoltat în apărarea vicepreședintelui

Cristina Fernandez de Kirchner

Vicepreședintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, le-a cerut susținătorilor săi să înceteze protestul de sâmbătă, apărându-le totodată dreptul de a manifesta, după ce procurorii au cerut o condamnare la 12 ani de închisoare pentru presupuse fapte de corupție, potrivit Reuters. După o zi tensionată, în care mii de oameni au ieșit în stradă pentru a o apăra, iar doi au fost reținuți în confruntări în care au fost răniți șapte ofițeri de poliție, Fernandez de Kirchner a ținut un scurt discurs de seară pe o scenă improvizată în fața casei sale.

„Într-o democrație, dreptul la libertatea de exprimare este fundamental. Vreau să vă mulțumesc și să vă rog să mergeți să vă odihniți. A fost o zi lungă”, a spus vicepreședintele Argentinei. Procurorii au acuzat-o luni pe Fernandez de Kirchner de fraudarea statului și de implicare într-o schemă de deturnare a fondurilor publice în perioada în care a fost președinte, între 2007 și 2015.

Cea mai mare demonstrație a susținătorilor ei a avut loc în fața casei vicepreședintelui, în elegantul cartier Buenos Aires Recoleta, unde la primele ore ale dimineții poliția a instalat garduri în încercarea de a împiedica o mare adunare.

După-amiază, manifestanții, care susțin că Fernandez de Kirchner este victima unei persecuții judiciare și că gardurile au fost ridicate de primarul opoziției din Buenos Aires ca o provocare, au dărâmat barierele și s-au ciocnit cu poliția. Camioanele cu hidranți au încercat să disperseze mulțimea cu apă.

"Astăzi m-am trezit cu colțul casei mele literalmente asediat. Vor să interzică demonstrațiile de iubire și de susținere absolut pașnice și pline de bucurie, care au loc în fața persecuției deja incontestabile a sistemului judiciar”, a declarat Fernandez de Kirchner într-un tweet.

În semn de susținere, președintele Alberto Fernandez a intrat ulterior pe Twitter pentru a critica „violența instituțională declanșată de guvernul orașului”.

Primarul Horacio Rodriguez Larreta a justificat amplasarea gardurilor și acțiunile poliției, spunând într-o conferință de presă că „demonstrația s-a transformat într-o situație de violență”.

Fernandez de Kirchner conduce aripa cea mai dură a coaliției peroniste de centru-stânga care guvernează Argentina de la sfârșitul anului 2019.

Verdictul și orice potențială sentință vor fi decise de un judecător, ceea ce ar putea dura luni de zile, deși Fernandez de Kirchner ar putea face apel la orice decizie, ceea ce ar putea întârzia cu ani de zile un verdict final.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.