Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestele din Belarus, comparate cu cele ale sindicatului polonez Solidaritatea: 'A fost un drum lung, însă eu sper că pentru noi va fi mult mai scurt'

Agerpres
Svetlana Tihanovskaia

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse aflată în vizită la Varşovia, şi-a exprimat miercuri speranţa că drumul Belarusului spre democraţie va fi mai scurt decât a fost pentru Polonia din timpul dominaţiei sovietice, informează AFP, relatează Agerpres.

Tihanovskaia a comparat manifestaţiile din ţara sa cu cele organizate de sindicatul polonez Solidaritatea, care a contribuit la căderea comunismului în 1989. "A fost un drum lung pentru Solidaritatea, însă eu sper că pentru noi va fi mult mai scurt", a declarat ea în faţa unor studenţi la Universitatea din Varşovia, înainte de a discuta cu actuala conducere a sindicatului polonez. Opozanta belarusă a avut, de asemenea, o întrevedere cu premierul polonez Mateusz Morawiecki şi a discutat cu compatrioţi ai săi aflaţi în Polonia.

Polonia a celebrat săptămâna trecută 40 de ani de la acordul istoric ce a dus la o recunoaştere oficială a sindicatului Solidaritatea, primul sindicat independent din blocul sovietic, eveniment care a grăbit prăbuşirea comunismului, 10 ani mai târziu.

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, în cadrul cărora a candidat împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Vizita în Polonia este prima ei deplasare după fuga din ţară.

După scrutin, manifestaţii fără precedent continuă să aibă loc în Belarus, pentru a cere plecarea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Făcând declaraţii după ce bărbaţi mascaţi l-au arestat miercuri, la Minsk, pe Maxim Znak, unul dintre ultimii lideri ai opoziţiei ce nu fuseseră arestaţi sau exilaţi, Tihanovskaia a apreciat că situaţia din ţara sa este "terifiantă".

Citește și: Poliția are un cerc de suspecți în cazul bancomatelor explodate: 'Dispozitivul a fost făcut bine. Aveau pelerine verzi și feţele acoperite'

Jurista este unul dintre cei şapte membri ai Consiliului de coordonare înfiinţat pentru a obţine o tranziţie a puterii şi a negocia plecarea lui Lukaşenko. Soţul ei, Serghei, a fost la rândul său arestat înainte de alegeri, ceea ce a făcut-o pe Tihanovskaia, novice în politică la 37 de ani, să-şi înainteze candidatura. "Am devenit o lideră doar pentru soţul meu", a declarat ea în discursul său la Universitatea din Varşovia, subliniind rolul de de prim-plan jucat de femei în mişcarea de protest din Belarus, "unde nu s-a văzut niciodată o asemenea implicare a femeilor la toate nivelurile". "Femeile au realizat că rolul nostru în viaţă este mult mai important decât credeam înainte", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.