Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestele îngenunchează China la propriu: După petrol, piețele bursiere se prăbușesc istoric!

Reuters
protest china

Principalii indici bursieri și moneda chineză au deschis luni în scădere puternică, în condițiile în care protestele de amploare împotriva restricțiilor stricte impuse de țară în weekend, Covid-19, au afectat sentimentele investitorilor, relatează CNN.

Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a scăzut cu până la 4,2% la începutul tranzacțiilor. De atunci, indicatorul a recuperat unele pierderi și ultima tranzacție a fost cu 2% mai mică. Indicele Hang Seng (HSI) China Enterprises, un indice cheie care urmărește performanța companiilor din China continentală listate la Hong Kong, a pierdut 2%.

În China continentală, indicele de referință Shanghai Composite a scăzut pentru scurt timp cu 2,2%, înainte de a-și reduce pierderile la 0,9% mai puțin decât la închiderea de vineri. Indicele Shenzhen Component, cu pondere mare în sectorul tehnologic, a scăzut cu 1,1%.

Renminbi s-a prăbușit luni dimineață în raport cu dolarul american. Yuanul onshore, care se tranzacționează pe piața internă strict controlată, a slăbit pentru scurt timp cu 0,9%. Ultima dată a fost în scădere cu 0,6%, la 7,206 unități pentru un dolar. Cursul offshore, care se tranzacționează peste hotare, a scăzut cu 0,3%, la 7,212 unități pe dolar.

Prăbușirea piețelor vine după ce proteste au izbucnit în toată China, într-o demonstrație de sfidare fără precedent față de politica strictă și tot mai costisitoare a țării, de zero-Covid.

În cele mai mari orașe ale țării, de la centrul financiar Shanghai la capitala Beijing, locuitorii s-au adunat în weekend pentru a plânge morții din incendiul din Xinjiang, pentru a se exprima împotriva zero-Covid și pentru a cere libertate și democrație. Astfel de scene, dintre care unele s-au prelungit până la primele ore ale dimineții de luni, sunt excepțional de rare în China. Piețele asiatice au fost, de asemenea, în general în scădere. Kospi din Coreea de Sud a pierdut 1%, Nikkei 225 din Japonia a pierdut 0,6%, iar S&P/ASX 200 din Australia a scăzut cu 0,3%.

Contractele futures ale acțiunilor americane - un indiciu asupra modului în care este posibil să se deschidă piețele - au scăzut, iar Dow Jones a scăzut cu 0,5%, sau 171 de puncte. Contractele futures pentru S&P 500 au scăzut cu 0,7%, în timp ce contractele futures pentru Nasdaq au scăzut cu 0,8%.

Prețul petrolului a scăzut, de asemenea, puternic, investitorii fiind îngrijorați de faptul că creșterea cazurilor de Covid și protestele din China ar putea diminua cererea din partea unuia dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume. Contractele futures pe țiței din SUA au scăzut cu 2,7%, fiind tranzacționate la 74,19 dolari pe baril. Țițeiul Brent, referința globală a petrolului, a pierdut 2,6%, la 81,5 dolari pe baril.

Vineri, cu o zi înainte de începerea protestelor, banca centrală a Chinei a redus pentru a doua oară în acest an suma de numerar pe care creditorii trebuie să o păstreze în rezervă. Rata rezervelor obligatorii pentru majoritatea băncilor a fost redusă cu 25 de puncte procentuale. Măsura a fost menită să susțină o economie care a fost paralizată de restricțiile stricte ale Covid și de o piață imobiliară în criză. Însă analiștii nu cred că această măsură va avea un impact semnificativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.