Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT Protocoalele cu SRI, dezbătute de judecătorii din CSM: 16 curți de apel cer să se stabilească dacă au încălcat independența justiției

scrisoare curti de apel

Secția pentru judecători a CSM are, joi dimineața, o ședință la care participă și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Unul dintre subiectele care ar putea fi discutate este scrisoarea transmisă de președinții a 16 curți de apel din țară prin care se cere să se stabilească dacă protocoalele cu SRI au încălcat independența justiției.

Scrisoarea a fost realizată după întâlnirea de la Suceava, la care a participat și ministrul Justiției. Surse judiciare spun că aceast document ar putea fi baza unei OUG pentru revizuirea sentințelor.

”Reprezentanții curților de apel, reuniți la întâlnirea anuală desfășurată la Suceava în perioada 27-28 septembrie 2018, își exprimă preocuparea constantă pentru respectarea independenței justiției, ca fundament al dreptului la un proces echitabil.

Citeste si SURSE Ce urmează în cazul Bica-Udrea: Nu au statut de azilant, însă pot invoca cererile de azil depuse. Cele două sunt audiate de instanță

În acest context, reprezentanții curților de apel au luat act cu îngrijorare de existența unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, al căror conținut ridică probleme privind potențiala încălcare a normelor constituționale vizând separația puterilor, respectarea normelor de procedură și, implicit, a drepturilor omului.

Prin urmare, reprezentanții curților de apel solicită Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să facă demersurile necesare pentru a lămuri dacă încheierea și clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independența judecătorului, esențială pentru realizarea unui act de justiție în limitele legii”, se arată în scrisoare.

Un proiect de lege privind revizuirea deciziilor din dosarele in care s-a lucrat in baza protocoalelor este si la Parlament, fiind depus de presedintii celor doua camere, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.