Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protocolul aprobat de Tătaru a rămas neschimbat: 'Glonţul de aur' care lipseşte din schema de tratament anti-Covid

Inquam Photos / Octav Ganea
nelu tataru

Protocolul oficial de tratament anti-Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii, a rămas neschimbat, astfel că nu toţi bolnavii au acces la Remdesivir, deși un studiu recent arată că acest antiviral reduce în procent mare riscul de mortalitate în cazul pacienţilor infectaţi.

Tratamentul ideal împotriva Covid-19 nu există, iar la ora actuală medicii folosesc diferite medicamente concepute pentru alte afecţiuni. Ele sunt trecute într-un protocol de tratament publicat, în martie, în Monitorul Oficial, iar, între timp, nu s-a schimbat.

Astfel, dacă în fazele asimptomatice nu este recomandat un tratament, în formele uşoare, medii şi severe sunt trecute mai multe medicamente pe care medicii le dau în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacienţilor: paracetamol, anticoagulante, Lopinavir/Ritonavir ( Kaletra), hidroxiclorochină, remdesivir şi tocilizumab. Medicii mai folosesc însă şi dexametazona, un antiinflamator care reduce rata mortalităţii pacienţilor, aşa cum arată studiile recente.

Atenție! Formularul electronic pentru accesul prin Promachonas nu mai e disponibil. Cei care nu îl au, vor trebui să-şi amâne călătoria

Remdesivir-ul este însă singurul medicament antiviral care a primit o autorizaţie de comercializare condiţionată de către UE pentru tratarea formelor severe de Covid-19. O reală problemă este legată de accesul la acest medicament, în contextul în care SUA a cumpărat deja stocurile disponibile pentru acest medicament pentru următoarele 3 luni.

În România tratamentul a ajuns în cantitate foarte mica, pentru uz de ultimă instanţă, în cazul unor pacienţi în stare gravă.

Marcel Vela scoate ARMATA de angajați în stradă: 'Toate instituţiile din zona de control şi verificare vor fi în teren'

Alte doze, puţine la număr, vor ajunge prin intermediul studiului Solidarity, desfăşurat de OMS în 40 de ţări.

Autorităţile trebuie să obţină cât mai repede acest tratament prin mecanisme europene, mai ales că medicamentul va fi produs curând de alţi 10 producători din trei ţări.

Un studiu recent făcut de Gilead, compania care produce Remdesivir, arată că antiviralul a redus cu 62% riscul de mortalitate în cazul a 312 pacienţi infectaţi, aflaţi în stare gravă.

„Am avut o perioadă scurtă cu Remdesivir, pe program compasional la terapie intensivă, dar nu am avut foarte multă experienţă pe acest medicament”, a declarat dr. Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj spune despre acest antiviral că „este un medicament aflat sub patent. Pentru Remdesivir producătorul a dat dreptul de fabricaţie la alţi 10 producători din India, Pakistan şi Egipt , aceste ţări au unele dintre cele mai competitive fabrici de medicamente din lume”.

„Prin Solidarity va ajunge în România, nu ştiu dacă a ajuns şi fizic, este o formă de acces la medicaţie, dar ea nu poate să trateze decât câteva cazuri grave de obicei, şi se şi păstrează Remdesivirul pentru cazurile grave, având în vedere că nu există o disponibilitate la nivel global”, a spus și prof. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală, a declarat: „Legat de hidroxiclorochină, după cum am văzut în ultimul timp, este utilă hidroxiclorochina şi este folosită în continuare, sunt şi date europene, şi date din SUA”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.