Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protocolul de la Bratislava a căzut - Tiraspolul a refuzat formula lui Frattini

transnistria

Zilele trecute a eșuat ultima încercare de a găsi un consens pe protocolul de la Bratislava, iar reprezentanții regiunii secesioniste s-au grăbit să acuze autoritățile Republicii Moldova de acțiuni „intenționat neconstructive” și încercare de a „merge împotriva tuturor participanților la formatul «5+2»”. Totuși, potrivit surselor Deschide.MD apropiate procesului de negocieri, cei care au zădărnicit semnarea protocolului sunt anume reprezentanții Tiraspolului care s-au împotrivit propunerii reprezetnantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

Ultima versiune a protocolului de la Bratislava a fost compusă din 15 puncte. Ca și anterior, motivul pentru care Tiraspolul a renunțat să semneze documentul se regăsește în punctul 12, notează deschide.md

Acum două luni Chișinăul propunea ca în acest punct să se regăsească sintagma „armonizarea impozitelor”, necesară din perspectiva combaterii contrabandei, pe când Tiraspolul a insistat ca în document să se regăsească doar prevederile privind „conturile bancare și comerțul”.

Franco Frattini a propus o formulă prin care s-a exclus toate prevederile propuse de cele două părți din punctul 12, astfel, versiunea finală arăta în felul următor:

Părțile au discutat aspectele prioritare legate de consolidarea încrederii și au conveni cel târziu la 1 martie 2020 să organizeze ședințele tuturor grupurilor de experți (de lucru) pentru a rezolva problemele actuale, precum și a elabora propuneri comune privind măsurile ulterioare de consolidare a încrederii”.

Nemulțumirea privind prevederile din protocol au venit din partea așa-zisului „ministru de Externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev care, categoric, a refuzat să semneze documentul.

De precizat că Tiraspolul insistă asupra includerii în protocolul de la Bratislava așa-numita problemă bancară, chestiunea privind importul mărfurilor în Transnistria după 1 februarie 2020, pretinsa problemă privind numerele de înmatriculare transnistrene pentru circulație internațională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.