Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protocolul încheiat de mineri cu Guvern / DOCUMENT

Adevarul.ro
semnatura ea

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN și Sindicatul “Muntele” (reprezentativ la nivelul Societății Complexul Energetic S.A.) au negociat și încheiat un acord, luni, 22.02.2021, cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Raluca Turcan, privind utilizarea sumelor de plată a creanțelor salariale pentru plata restanțelor salariale și a drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) valabil la nivelul S. CEH S.A.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

S-a stabilit astfel următorul calendar pentru plata drepturilor restante:

1. În data de 25.02.2021, vor fi plătite salariile restante aferente lunii ianuarie, ajutorul pentru încălzire și salariile compensatorii pentru persoanele pensionabile (prima de pensionare);

2. În data de 26.02.2021, vor fi plătite restanțele aferente tichetelor de masa și sumele aferente transportului la și de la locul de muncă. Sumele aferente acestor plăți vor fi restituite către AJOFM Hunedoara din veniturile proprii ale Societății CEH S.A., proporțional în lunile martie, aprilie și mai;

3. Plățile pentru creanțele salariale restante aferente lunilor februarie și martie vor fi plătite în două tranșe, respectiv în datele de 5 și 20 ale lunii următoare. Pentru luna aprilie, plățile vor fi effectuate în data de 5 mai 2021.

„În contextul situației extrem de dificile în care se află Complexul Energetic, săptămâna trecută, la minele din Valea Jiului au început proteste pentru neplata la timp a salariului și a unor drepturi prevăzute în CCM.

Prim – ministrul României, domnul Florin Cîțu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Raluca Turcan și Ministrul Energiei, domnul Virgil Daniel Popescu, împreună cu reprezentanții Sindicatului “Muntele” și ai CSN MERIDIAN, s-au implicat încă de la începutul acestei crize la soluționarea în regim de urgență a plății drepturilor restante.

Săptămâna trecută, s-a adoptat OUG 9/2021 privind Constituirea Fondului de Garantare pentru Plata Creanțelor Salariale și s-au pregătit normele metodologice pentru aplicarea acestui act normativ. Personal din Ministerul Muncii și Protecției Social, din ANOFM, AJOFM Hunedoara și din Ministerul Finanțelor, a fost mobilizat special pentru această activitate realizată într-un timp foarte scurt, astfel încât plata salariilor minerilor să se poate face cât mai repede posibil.

Situația CEH rămâne în continuare foarte complicată, iar viitorul locurilor de muncă ale actualilor salariați din cadrul acestei companii depinde foarte mult de capacitatea Guvernului României de a mobiliza un grup de lucru interministerial care în maxim 3 luni de zile să pună bazele Complexului Energetic Valea Jiului așa cum s-a stabilit la Petroșani, în august 2020, în prezența Prim-ministrului de atunci, domnul Ludovic Orban, a Ministrului Virgil Daniel Popescu, a Secretarului general al CSN MERIDIAN și a liderilor din cadrul Sindicatului “Muntele”.

Comunitatea minieră din Valea Jiului nu trebuie să fie abandonată în aceste momente grele. Minerii și familiile lor au nevoie de susținerea tuturor românilor și a tuturor forțelor politice din țară pentru a traversa cu bine procesul de tranziție energetică asumat la nivelul UE, proces care din păcate și de această dată ne-a prins nepregătiți”, potrivit unui comunicat de presă.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.