Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protos. Dosoftei de la Putna: 'Din viaţa Sf. Iacob Putneanul putem să învăţăm cum lucrează Dumnezeu binele'

putna

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei, la Mănăstirea Putna a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Cuvântul de învăţătură din 15 mai a fost rostit de Protosinghelul Dosoftei de la Mănăstirea Putna care a prezentat principalele realizări din timpul vieţii ale sfântului pomenit şi a explicat ce putem învăţa din acestea, potrivit basilica.ro.

Citește și: Violeta Alexandru a ajuns și la Reuters și critică modul în care sunt tratați muncitorii români: 'Probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat'

Sfântul Iacob a înființat școli și a tipărit cărți de învățătură și de slujbă, a ajutat spitalul Sfântul Spiridon din Iași şi multe altele.

De asemenea, Sfântul Iacob a reuşit să-l convingă pe domnul fanariot din vremea sa să desfiinţeze practic definitiv două dintre cele mai grele dări sau impozite ale ţării, vădrăritul şi văcăritul, a spus Protos. Dosoftei.

„Din viaţa Sfântului Iacob Putneanul, pe lângă aceste evenimente, binefaceri concrete pe care le-a făcut, putem să învăţăm şi despre cum se face binele, cum lucrează Dumnezeu binele. Prin sfinţii săi, Dumnezeu ne arată un model pentru ce este bine şi mai ales cum se face binele”.

„Din viaţa Sfântului Iacob putem înţelege că binele izvorăşte din iubirea curată. Nu doar din raţiunea, voinţa şi sentimentele omului, nu doar din păstrarea firească a unei rânduieli sociale, ci în mod esenţial binele care se înveşniceşte izvorăşte din iubirea curată”, a subliniat monahul putnean.

Dacă omul caută să-L iubească pe Dumnezeu, el întâlneşte iubirea lui Dumnezeu pentru el şi pentru ceilalţi oameni

Vezi și: ÎPS Pimen a murit: Biografia unui ierarh unic în Biserica Ortodoxă Română

– Protos. Dosoftei de la Putna

Sf. Ier. Iacob Putneanul şi-a însoţit actele de „gândul la Hristos Domnul şi la veşnicie”, dovedind astfel că e un „filantrop deplin”.

Pentru cei ca el, Patriarhia Română a dedicat anul 2020 ca Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

În încheiere, Protos. Dosoftei a spus că „cine îl iubeşte pe Sfântul Iacob şi vrea să trăiască în mila lui, să îi arate aceasta având grijă de familii, sprijinindu-le să trăiască o viaţă curată, având grijă de copiii născuţi şi nenăscuţi, având grijă de educaţia cu suflet şi pentru suflet, de binele public cu Dumnezeu şi pentru Dumnezeu”.

„Aşa vom cunoaşte şi noi ca Sfântul Iacob milostivirea revărsată a lui Dumnezeu!”.

Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfinților, cu zi de prăznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni a avut loc în 14 mai 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.