DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat slujba de Te Deum la împlinirea a 19 ani de la reînființarea Mitropoliei Basarabiei

basilica.ro
Preasfințitul Părinte Antonie

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat vineri slujba de Te Deum la împlinirea a 19 ani de la reînființarea Mitropoliei Basarabiei. În a doua parte a zilei, ierarhul a participat la Conferința „19 ani de la înregistrarea juridică a Mitropoliei Basarabiei”.

Slujba de Te Deum s-a desfășurat la biserica „Nașterea Domnului” din Bălți și a fost urmată de un parastas pentru odihna sufletului Părintelui Patriarh Teoctist, la împlinirea a 14 ani de la trecerea la cele veșnice.

După slujbă, clericii și credincioșii au depus flori la statuia Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare din centrul orașului Bălți, scrie Basilica.ro.

La conferința din a doua parte a zilei au avut prezentări Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, senatorul Claudiu-Richard Târziu, Mihai Adauge, cercetător la Academia de Științe a Moldovei, și jurnalistul Vlad Cubreacov. Conferința a fost moderată de Părintele Consilier Roman Botezat.

Episcopul de Bălți a vorbit despre contribuția Părintelui Mitropolit Petru, a clericilor și a credincioșilor la obținerea recunoașterii oficiale a Mitropoliei Basarabiei, fapt care a restabilit un adevăr istoric.

În alocuțiunea sa, Preasfințitul Părinte Antonie i-a mulțumit în mod deosebit lui Vlad Cubreacov, „pe umerii căruia a stat întreaga luptă pentru adevărul eclesiastic românesc din Basarabia”.

Episcopul le-a oferit vorbitorilor, în semn de mulțumire „pentru servirea exemplară a Bisericii Ortodoxe Române și a ideii de unitate națională”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți, „Crucea Bălțeană”.

Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 15 noiembrie 1923. La acea dată, cuprindea Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Hotinului și Episcopia Cetății Albe – Ismail.

Mitropolia Basarabiei a fost desființată în 1944, după ocupația sovietică în Basarabia. A fost reînființată în 14 septembrie 1992, prin decizie a Sfântului Sinod și recunoscută oficial de guvernul Republicii Moldova în 30 iulie 2002, după o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.