Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Benedict apreciază stilul de viață al comunității de romi din Turda-Fabrici

basilica.ro
ps benedict

„Tare ne bucurăm că sunteți mulți și sunteți tineri. E mare lucru într-o lume în care sunt tot mai puțini copii. E mare lucru că dumneavoastră dați naștere, că sunteți preocupați să faceți această rânduială de a fi colaboratori ai lui Dumnezeu și de a aduce prunci sănătoși la viață. Iar noi, ceilalți, maturi, suntem chemați să ne străduim să le facem copiilor o viață mai bună”, a spus PS Benedict Bistrițeanul joi în biserica parohiei Turda-Fabrici.

Ierarhul a slujit de Ziua internațională a romilor împreună cu preotul paroh Marin Trandafir Roz în comunitatea de romi de la Turda-Fabrici. A fost oficiată Liturghia Darurilor înainte sfințite în limbile română și romani, informează Mitropolia Clujului.

Vizavi de romi, Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul a apreciat nu doar disponibilitatea de a da naștere de prunci, ci și stilul de viață nomad care ilustrează viața creștinului, scrie Basilica.ro.

El a interpretat din punct de vedere spiritual steagul romilor și a spus că roata cu spiţe – „chakra” – exprimă felul de a trăi al poporului romani, dar „mai mult decât atât aș zice că ne descrie modul de a fi al tuturor creștinilor că toți suntem călători pe această llume și nimeni nu are cetate stătătoare, ci toți o căutăm pe cea care va să vie. Cetatea stătăoare ne-o dă Dumnezeu în împărăția Lui”.

„Acest mod de a fi al dumneavoastră, al romilor, din istorie și până în zilele noastre, de fapt exprimă ceva foarte profund: că nu e cazul să ne facem aicia palate, că nu e cazul să ne înfigem în lumea aceasta până la capăt, ci, dimpotrivă, este cazul să privim mai mult înspre ceea ce vine, spre Hristos care ne cheamă la el”.

PS Benedict le-a explicat romilor și cum trebuie să răspundă la această chemare: stând lângă Biserică și lângă cuvântul lui Dumnezeu, lângă Părintele Trandafir, „desemnat tocmai pentru a vă învăța cum să trăiți frumos și să vă ajute, să vă asculte durerile, să pună mâna atât cât și dânsul poate și să ceară ajutor în stânga și în dreapta în așa fel încât lucrurile să meargă mai bine”.

„Toți ne dorim ca lucrurile să meargă mai bine. Și poate că mult mai multe ar trebui să facem”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La final, pentru activitatea administrativă și pastoral-misionară, preotul paroh Marin Trandafir Roz a fost distins cu o „Diplomă de aleasă cinstire”. De asemenea, copiilor prezenți ierarhul le-a oferit dulciuri și cărți de rugăciune.

Parohia comunității de la Turda-Fabrici a fost slujită în perioada 1978-1985 de Pr. Ioan Andreicuț, actualul Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul Eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru romi: Parohia de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan.

Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca).

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.