Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Damaschin a devenit primul ierarh ortodox care a slujit la capela din Salina Cacica din Suceava

basilica.ro
PS Damaschin mesaj suceveni

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a devenit sâmbătă primul ierarh ortodox care slujește în capela din Salina Cacica, județul Suceava, sculptată de minerii polonezi la 29 de metri sub pământ, conform basilica.ro.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici din care au făcut parte părintele Răzvan Cîmpulungeanu, misionar protopopesc în cadrul Protopopiatului Suceava II, și arhidiaconul Bogdan-Mihai Hrișcă, director al seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre roadele credinței și despre folosul duhovnicesc al postului. El i-a îndemnat pe credincioși să fie preocupați mai mult de cele ale sufletului.

„Să se bucure de noi Domnul atunci când ne întâlnim înaintea Lui și să vadă că nu suntem niște oameni care doar facem niște gesturi lipsite de conținut, ci suntem oameni care umplem aceste gesturi, aceste lucrări ale noastre de credință, de smerenie, de cunoștință de Dumnezeu, tămâierile noastre, cântările noastre, rugăciunile noastre”, a spus episcopul-vicar.

„Jertfa noastră cea nesângeroasă să fie bine primită înaintea Domnului și pentru aceasta să cerem mai cu dinadinsul ajutorul celor care nu au trăit doar pentru cele din afară, ci s-au preocupat de cele dinăuntru, celor care și-au lucrat inima, pentru că inima o caută Domnul.”

„De aceea cerem ajutorul sfinților, ca ei să mijlocească pentru noi și să ne învețe cum să nu fim oameni doar pentru înafară, ci să fim oameni care ne lucrăm inima noastră și această inimă i-o dăm lui Dumnezeu astăzi, cu atât mai mult, pentru rugăciunile Sfintei Mari Mucenițe Varvara și ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, ale căror rugăciuni primească-le Domnul înaintea jertfelnicului Său celui Preaînalt”, a încheiat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Corului Academic „Byzantion” din Iași.

La final, părintele Constantin-Cristian Juravle, de la Parohia „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din Cacica i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea de a se face slujba, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru vizita arhierească și tuturor celor prezenți.

În semn de recunoștință, Preasfinția Sa a primit în dar o icoană cu chipul Sfintei Mari Mucenițe Varvara.

A urmat slujba parastasului pentru ctitorii capelei ortodoxe situate la 35 de metri adâncime în mina de sare și pentru minerii trecuți la Domnul.

Au participat deputatul Ghervazen Longher, președinte al Uniunii Polonezilor din România, Petru Todosi, primarul Comunei Cacica, și Radu Dîrțu, directorul Salinei Cacica.

Capela „Sfânta Varvara”, prima cameră de exploatare din salină, a fost amenajată începând din 1803. Amvonul, altarul și crucea sunt sculptate manual în sare.

În fiecare an, în 4 decembrie, preoții celor trei confesiuni din localitate înalță aici rugăciuni către Sfânta Varvara, protectoarea minerilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.