DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PS Ieronim la Kilometrul 0, despre martiriul Brâncovenilor: La fel de mișcător ca cele din primele veacuri creștine

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a slujit duminică în fața lăcașului de cult ctitorie brâncovenească din centrul Capitalei, la „Kilometrul 0”, potrivit basilica.ro.

„Familia aceasta reprezintă un exemplu peste veacuri”, a spus ierarhul despre Sfinții Brâncoveni la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou.

„Dincolo de ctitoria de cultură și de limbă, de ajutorul dat țărilor care erau cotropite de alte stăpâniri și a căror credință strămoșească era pusă în pericol, dincolo de tot ceea ce au creat acest voievod și familia sa, astăzi avem moștenirea credinței și onoarei lor față de patrie”.

„Familia aceasta reprezintă un exemplu peste veacuri. Sunt un exemplu la fel de mișcător ca în primele veacuri creștine, când mulți creștini și-au încredințat sufletele în mâna Domnului, spunând că nu vor să-și piardă sufletul. Așa s-a întâmplat și cu Sfinții Brâncoveni”.

„Din Joia cea Mare și până în ajunul execuției lor, au fost supuși unor torturi înfiorătoare. Însă ei nu s-au lepădat de neamul lor, iar când au fost invitați să treacă la credința Imperiului Otoman, voievodul Constantin Brâncoveanu și-a încurajat fiii, spunându-le că au pierdut tot ce au avut, dar să nu-și piardă și sufletul”.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile

„Nu numai că nu și-au pierdut sufletul, dar au devenit martiri ai nea­mului nostru și au onorat numele de român și de creștin, devenind modele de sfințenie”, a spus PS Ieronim Sinaitul.

După cuvintele rostite de ierarh, preotul paroh Emil Nedelea Cărămizaru a amintit faptul că datorită Mariei Brâncoveanu moaștele Sfinților Brâncoveni se află la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou.

„Anul acesta, la data de 12 iunie 2020, s-au împlinit 300 de ani de când doamna Maria Brâncoveanu a strămutat cinstitele odoare din insula Halki, Grecia, la Biserica Sfântul Gheor­ghe-Nou”, a amintit clericul.

„Prin prezența acestor cinstite moaște și a acestei sfinte ctitorii, poporul român primește binecuvântarea Sfinților Brâncoveni, îndemnul de a fi curajos, de a rămâne statornic în dreapta credință și de a manifesta binele sub toate formele lui”, a spus Pr. Emil Nedelea Cărămizaru.

În data de 16 august 2020 a fost celebrată pentru prima dată Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.