Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Macarie: 'Postul Mare, binecuvântat prilej de repliere lăuntrică din risipirile și rătăcirile noastre de toată ziua'

Basilica.ro
Episcopul Macarie

„Preaiubiții mei, astăzi începe Postul Mare, binecuvântat prilej de repliere lăuntrică din risipirile și rătăcirile noastre de toată ziua”, transmite Episcopul Macarie într-un mesaj publicat în prima zi de Post pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

„Dar ce este postirea și de ce postim?”, întreabă ierarhul, lămurind totodată:

„Postirea este, scump frate și scumpă soră, restaurarea legăturii noastre cu noi înșine, cu aproapele și cu Dumnezeu. Postul este calea noastră către sinele profund. Postul este calea noastră către Înviere care trece prin inima aproapelui și are ca destinație întâlnirea cu Hristos Cel Înviat în inima noastră. Iar noi postim, scump frate și scumpă soră, pentru că ne este dor de Hristos. Suntem săraci sufletește. Suntem împuținați și strâmtorați la inimă”, scrie ierarhul.

PS Macarie mai spune că postim „ca să ne lărgim inimile, ca să pregătim în profunzimea sufletelor noastre grota curată ca un mormânt al Învierii din care va străluci lumina pe care niciun întuneric nu o poate acoperi sau ascunde”.

„Postim ca să facem din inima noastră sălaș primitor de frate, refugiu pentru cel necăjit și întristat. Postim ca să prindem curaj și să ne aducem aminte că faptele credinței nu sunt în zadar, ci sunt participare la pătimirile Mântuitorului Hristos și ale Bisericii Sale. Postim de obște, în prag de Golgota și Înviere, ca să ne aducem aminte că nu ne mântuim singuri, ci în comuniune cu aproapele”.

„Iar când postim, ne retragem în pustia inimilor noastre, urmând pilda Mântuitorului. Ne retragem din cele lumești ca să ajungem la marginea doririlor și aspirațiilor noastre purificate, prin nevoință, de zgura râvnirilor trupești”, explică Preasfinția Sa.

„Să ne chibzuim bine aceste zile, așadar, scump frate și scumpă soră ‹răscumpărând vremea, căci zilele rele sunt› (Efeseni 5, 16)”.

„Să ne retragem din vacarmul informațional, din alergătura necontenită spre false ținte stabilite de dirijorii simfoniilor înșelăciunilor. Să cultivăm cele care ne restaurează umanitatea îmblânzită întru Hristos: dragostea, credința, nădejdea. Să postim cu bucurie. Să prindem curaj pentru Golgota. Și să fim gata de Înviere”, îndeamnă Episcopul Macarie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.