Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Sofronie: 'Să rămânem drepți în lumea strâmbă de acum'

Basilica.ro
Episcopul Sofronie

„Noi, care trecem prin vremuri grele, să rezistăm și să rămânem fideli întru totul Domnului nostru Iisus Hristos, în lumea strâmbă de acum”, a spus Episcopul Oradiei oferindu-l ca exemplu pe Sf. Sofronie al Ierusalimului care „a reușit să păstreze pacea și unitatea Bisericii în timpuri grele, de stăpânire străină venită peste Țara Sfântă”.

Cuvintele au fost rostite de Episcopul Oradiei în ziua ocrotitorului său spiritual, Sfântul Ierarh Sofronie al Ierusalimului, potrivit basilica.ro.

Citește și: Medicul Răzvan Constantinescu reacționează la atacul lui Florin Cîțu: ‘Pramatia aia schizoidă m-a făcut terorist’

În omilia rostită joi la Catedrala din Oradea, Preasfinţitul Părinte Sofronie a vorbit despre aspectele care l-au consacrat pe Sfântul Patriarh Sofronie ca fiind unul din cei mai proeminenți sfinți ai primului mileniu creștin.

A fost un veritabil intelectual al timpurilor sale, „mare apărător al credinței ortodoxe în fața ereziei monotelite”, a spus Preasfinţia Sa.

„Mai precis, erezia care învăța în mod fals că în Mântuitorul Iisus Hristos ar lucra o singură voință, cea dumnezeiască, nesocotită fiind voia omenească. Învățătura ortodoxă de credință este aceea că, în mod corespunzător celor două firi, dumnezeiască și omenească, din unicul Ipostas al Cuvântului veșnic al Tatălui, sunt și cele două voințe, dumnezeiască și omenească”.

Episcopul Oradiei a reamintit că Sfântul Sofronie a fost şi un imnograf desăvârşit.

„De la el ne-au rămas idiomelele de la Slujba înmormântării, cântările celor opt glasuri, dar a compus și rugăciuni. Cea mai cunoscută este „Rugăciunea de sfințre a Aghiasmei celei Mari” în ziua cea mare și sfântă a Botezului Domnului, cum era și firesc; pentru că păstorind peste Cetatea sfântă a Ierusalimului și fiind Patriarh a toată Palestina, a păstorit și peste pământul Iordanului”.

După Sfânta Liturghie, Pr. Radu Valer Rus a oficiat o slujbă de Te Deum pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra eparhiei şi a ierarhului, care de mai bine de paisprezece ani conduce Episcopia Oradiei. Clericul a rostit şi un cuvânt festiv din partea preoţilor şi credincioşilor eparhiei.

Episcopul Sofronie. Foto credit: Episcopia Oradiei

Părintele Episcop a mulţumit pentru cuvântul aniversar şi a reamintit importanța dreptei socotințe și a echilibrului în viața Bisericii, coordonate duhovnicești după care Sfântul Sofronie al Ierusalimului ne îndemnă să ne orientăm viețile.

Așa și noi, a spus ierarhul, trebuie să reușim să ne aflăm liniștea în tumultul atâtor provocări.

Pace și echilibru, stabilitate și cumpătare, sunt cele necesare pentru ca cei de astăzi și cei de mâine, cât Dumnezeu mai ține pământul, să poată viețui în demnitate și să-L laude pe Dumnezeu, fiecare în legea sa, noi ținând la a noastră și păstrându-ne identitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.