Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei a vorbit despre sfinții ocrotitori ai diasporei la Slujba Privegherii: 'Sf. Dionisie Exiguul ne îndeamnă să iubim ştiinţa mântuitoare'

basilica.ro
PS Timotei Prahoveanul

La Slujba Privegherii oficiată sâmbătă, în Catedrala Patriarhală, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a făcut referire la sfinții ocrotitori ai diasporei și a evidențiat sfaturile pe care aceștia ni le transmit prin pilda vieții lor.

Ierarhul i-a numit pe Sfinţii Ioan Casian, Dionisie Exiguul, Ioan Iacob Hozevitul „icoane pentru românii aflaţi departe de ţara lor”, conform Basilica.ro.

„Aceşti trei sfinţi români constituie modele pentru fraţii noştri care au plecat departe în lume, departe de casa lor. Aceşti trei sfinţi vor constitui întotdeauna exemplul cel bun pentru românii drept credincioşi care se află dincolo de Ocean sau în alte locuri ale lumii”.

Să iubim viaţa în Hristos

Primul sfat vine de la Sfântul Ioan Casian, „trăitor în duh isihast, pelerin pe urmele paşilor Mântuitorului, aghiograf şi teolog, întemeietor de mănăstiri şi monah desăvârşit”.

„Sfântul Ioan Casian îi învaţă pe românii de pretutindeni, pe cei din ţară şi pe cei aflaţi departe în lume, să iubească viaţa în Hristos şi să înveţe că oriunde s-ar afla ei trebuie să şi-L facă prieten pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Preasfinţia Sa.

Nimic nu este mai important decât scrierile sfinte

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidenţiat că Sfântul Dionisie Exiguul, „unul dintre cei mai învăţaţi călugări români care a slujit vreme îndelungată la Roma” ne îndeamnă, prin pilda vieţii sale, să iubim ştiinţa mântuitoare.

„Strălucit teolog, vorbitor al limbilor greacă și latină, îi învață pe români, oriunde s-ar afla, să fie iubitori ai scrierilor sfinte, să învețe că nimic nu este mai important decât cuvintele Sfintei Scripturi, cuvintele vieții veșnice, dar și toată știința cea bună și folositoare, așa cum a învățat-o el”, a spus Preasfinţia Sa.

Să agonisim fapte bune

Sfântul Ioan Iacob, care a trăit jumătate din viaţă în ţara noastră şi cealaltă jumătate în Ţara Sfântă, ne învaţă, a spus PS Timotei, că dorul după Dumnezeu este cel mai important.

„El şi-a schimbat dorul pentru părinții, care s-au mutat din această viață când era doar prunc, în dorul după Dumnezeu. Sfântul Ioan Iacob ne-a învățat că cei care agonisesc în timpul vieții lor faptele cele bune vor fi răsplătiți. Să nu mai căutăm la plăcerea prietenilor trecători, căci ei nu pot să ne ajute atunci când vom muri”, a precizat Preasfinţia Sa.

Slujba Privegherii este oficiată în contextul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Anul acesta, pelerinajul se desfăşoară pe parcursul a şapte zile, până în data de 28 octombrie.

Accesul la racle se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 metri. Pe traseu sunt marcaje clare de staționare și anunțuri cu privire la respectarea strictă a normelor igienico-sanitare. Raclele sunt acoperite cu capac transparent care este permanent dezinfectat.

Este flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.