Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei Prahoveanul: 'Mântuitorul Hristos a adresat tuturor această chemare de a deveni fii ai lui Dumnezeu'

Basilica.ro
PS timotei prahoveanul

„Cea mai importantă învățătură a acestei Evanghelii este cum să dobândim starea de fii ai lui Dumnezeu: prin credință și urmarea cuvintelor Mântuitorului”, a spus duminică, la Mănăstirea Pasărea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Ierarhul a explicat Evanghelia femeii cananeence.

„Din Evanghelia de astăzi învățăm câteva lucruri deosebit de importante. În primul rând, iubiți credincioși, trebuie să reținem că Mântuitorul a vorbit ucenicilor de bucuria care se face atunci când un păcătos, un necredincios, se întoarce la Dumnezeu, vorbind despre cele o sută de oi din care una s-a pierdut”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Citește și: PS Timotei a sfințit racla pentru moaștele Sfântului Cuvios Irodion dăruite de Mănăstirea Lainici: 'Astăzi, pentru Mănăstirea Pasărea, este zi de sărbătoare'

Totodată, a mai amintit Preasfinția Sa, „Mântuitorul Hristos a adresat tuturor această chemare de a deveni fii ai lui Dumnezeu”.

Ierarhul a subliniat că această chemare Mântuitorul ne-o face fără discriminare: „Mântuitorul trece peste bariere pe care noi le-am putea promova atunci când este vorba despre o persoană de altă credință, de altă cultură și de altă tradiție”. Drept exemple avem întâlnirea cu sutașul, cu femeia cananeeancă și cu samarineanca.

„Nu doar simpla descendență dintr-un anumit neam ne conferă starea de fii ai lui Dumnezeu”, a spus părintele episcop-vicar, amintind ce a spus Sf. Ioan Botezătorul la Râul Iordan – că Dumnezeu și din pietre poate scoate fii ai lui Avraam.

Așadar, starea de fii ai lui Dumnezeu nu este un dar moștenit în mod necondiționat, ci un dar care răsplătește efortul stăruitor de apropiere de Dumnezeu.

Citând cuvintele Sf. Ioan Evanghelistul – „Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu” –, ierarhul a afirmat că „Evanghelia de azi ne învață pe toți cât de importantă este credința stăruitoare, credința totală, sau puternică”, scrie basilica.ro.

Ierarhul a mai vorbit despre faptul că apropierea de Dumnezeu prin credință și smerenie îl transformă pe om în apostol al credinței. El a dat exemplul Monahiei Benedicta Braga, care a plecat de la Mănăstirea Văratic în anii 1970 și întemeiat o mănăstire aproape de Detroit, în SUA, contribuind la convertirea multor americani la Ortodoxie.

„Oamenii călătoreau uneori două-trei ore cu mașina și [chiar] mai mult, ca să ajungă la liturghie, întrucât în multe zone ale Americii nu sunt biserici ortodoxe. Aceasta este minunata lucrare a lui Dumnezeu prin râvna și stăruința unora care doresc să ducă Evanghelia mai departe și să fie apostoli și misionari în vremea lor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei. „Aceeași lucrare misionară o face fiecare mănăstire.”

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost prezent duminică, la Mănăstirea Pasărea, din județul Ilfov, ca delegat al Părintelui Patriarh Daniel. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de binecuvântare a raclei în care a fost așezat un fragment din moaștele Sf. Cuv. Irodion de la Lainici dăruit de curând mănăstirii ilfovene de Mănăstirea Lainici din județul Gorj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.