Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei: 'Sărbătoarea Preasfintei Treimi îndeamnă la comuniune'

timotei prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Mănăstiri Radu Vodă din București. El a subliniat ce avem de învățat din sărbătoarea Sfintei Treimi, și anume că temeiul comuniunii este iubirea, stare desăvârșit ilustrată de relația dintre cele trei Persoane ale Dumnezeirii, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Ierarhul a menționat că la Mănăstirea Radu Vodă se cinstește hramul Sfintei Treimi de la 1508, „când a fost aici ridicată o biserică, Preasfânta Treime, sau Sfânta Troiță, cum se numea în vechile documente hramul acestei mănăstiri”,

Citește și: A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

„Preasfânta Treime este fundamentul credinței noastre, este o comoară din care vom primi câte puțin doar în stare de jertfă și rugăciune. Preasfânta Treime este o taină pe care noi nu o putem explora decât stând în genunchi și meditând într-o profundă stare de smerenie”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Dumnezeu cel necuprins s-a făcut cunoscut prin Fiul Său și prin lucrarea Duhului, care continuă încă în lume, chemând sau căutând pe oameni pentru a-i face fii ai Împărăției lui Dumnezeu”, a adăugat el.

„Cele trei persoane ale Preasfintei Treimi locuiesc Una în Cealaltă fără să se confunde, dar totuși păstrându-Și fiecare specificul și păstrând mai ales această legătură de iubire. De aceea, părintele Stăniloae și alți teologi, vorbind despre Preasfânta Treime, afirmă că Ea este suprema Iubire, sau Iubirea desăvârșită, sau Iubirea fără margini”, a explicat ierarhul.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

„După modelul Preasfintei Treimi, suntem și noi îndemnați să păstrăm aceeași comuniune”, a subliniat el principala semnificație a sărbătorii. „Sărbătoarea Preasfintei Treimi înainte de toate ne îndeamnă la comuniune, ne îndeamnă la o mai profundă cunoaștere a învățăturii noastre de credință.”

Preasfințitul Părinte Timotei a menționat câteva locuri din Vechiul Testament în care Dumnezeu s-a dezvăluit ca Treime, printre care:

cuvintele de la crearea omului – „Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră…” (Facerea 1, 26)

la Turnul Babel, episod pe care ierarhul l-a descris ca „zidirea trufașă a unui turn care dorea să se înalțe până la Dumnezeu… fără Dumnezeu” – „Haidem, dar, să Ne pogorâm și să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înțeleagă unul cu altul” (Facerea 11, 7)

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! Raed Arafat a eșuat la întâlnirea cu PSD, USR și Pro România

vizitarea lui Avraam de către Dumnezeu la stejarul din Mamvri – „Avram, inspirat și înțelegând că Dumnezeu l-a cercetat, I-a vorbit când la plural, când la singular”, a explicat ierarhul (Facerea 18, 1-33)

„Preasfânta Treime este Izvorul tuturor bunătăților și nădejdea noastră, a tuturor. Fără ajutorul și milostivirea Ei, nimeni dintre noi nu va putea vedea ziua cea neînserată a Împărăției de dincolo de lumea aceasta trecătoare”, a încheiat ierarhul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.