Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Varlaam: 'Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, ctitorie care și-a dovedit utilitatea socială și duhovnicească'

varlaam ploiesteanul

Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române este pus sub ocrotirea Sfintei Treimi. La liturghia oficiată luni în curtea Catedralei Patriarhale au fost rostite ectenii speciale pentru centru și angajații săi. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a oficiat Sfânta Liturghie, a vorbit despre utilitatea socială și duhovnicească a centrului, dovedită cu prisosință în perioada de pandemie.

Episcopul vicar patriarhal a subliniat că numele de Basilica („Biserică” în latină) și numele de Trinitas („Treime”) al radioului și televiziunii Patriarhiei Române au fost alese astfel „pentru a arăta că Ortodoxia noastră este singura ortodoxie latină”, potrivit basilica.ro.

Citește și: Ion Cristoiu DEMASCĂ strategia ASCUNSĂ din spatele deciziei de prelungire a stării de alertă

De asemenea, prin alegerea numelui pentru două din componentele centrului, radioul și televiziunea, întreg centrului de presă al Patriarhiei Române a fost pus sub ocrotirea Sfintei Treimi.

„De aceea am înălțat astăzi rugăciuni, pentru a mulțumi Bunului Dumnezeu cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru acest dar mare, care s-a arătat întotdeauna foarte util”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

El a menționat cele trei direcții în care lucrarea centrului se face utilă la nivel social și duhovnicesc:

propovăduirea – este „un mijloc modern de transmitere a Cuvântului lui Dumnezeu, a învățăturii Bisericii”;

conștientizarea și implicarea societății – transmiterea „informațiilor despre lucrarea Bisericii în lume, în societate”;

sprijinul duhovnicesc – „transmitem Sfânta Liturghie, slujbele de seară, de dimineață, rugăciunile de la miezul nopții, ca, împreună cu cei care se roagă și-i auzim la radio sau la televiziune, să creăm și noi în casa noastră, la locul de muncă o atmosferă de rugăciune și, urmându-i pe ei, să înscriem și sufletul nostru în această cântare universală a Bisericii”.

„Sfântul Vasile Cel Mare compară Biserica cu o chitară în care fiecare creștin reprezintă o coardă care scoate un sunet. Atunci când cântă toate corzile chitarei, cântarea este armonioasă și străbate cerurile până la Dumnezeu. Iată că radioul și televiziunea prin liturghiile și rugăciunile pe care le transmite ne scrie și pe noi în această armonie”, a continuat ierarhul.

„În această perioadă a pandemiei am înțeles și mai mult cât de utilă a fost această ctitorire de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mijloacelor media moderne în Biserică”, a adăugat el. „Acestea au transmis multă nădejde multă rugăciune ați văzut în fiecare zi punem la ectenii rugăciuni speciale ca Dumnezeu să ne izbăvească din această încercare.”

Preasfințitul Părinte Varlaam a menționat o cercetare a Biroului de Presă al Patriarhiei Române care arată că, în perioada stării de urgență, printre cele mai căutate nume pe Internet după cel al președintelui și al premierului a fost „numele consilierului patriarhal care coordonează biroul de presă, domnul Vasile Bănescu”.

„Aceasta arată că oamenii, creștini sau poate și necreștinii, au vrut să vadă care sunt și opiniile Bisericii cu privire la lucrurile care s-au petrecut”, a spus el.

Centrul de Presă Basilica, înființat la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 27 octombrie 2007, va împlini în această toamnă 13 ani de activitate.

Componente Centrului de presă, Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de presă şi relaţii publice, transmit împreună mesajul și prezintă în societate instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.