Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea PSD să verifice dacă liberalii au măsluit cifrele în pandemie, după afirmațiile lui Vlad Voiculescu

forbes.ro
covid-romania

Parlamentarii PSD au depus, luni, solicitarea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă referitoare la modalitatea de raportare a noilor cazuri COVID-19.

Vezi și: Guvernul Cîțu pregătește o lege anti-defăimare politică la televiziunile de știri

Obiectivele comisiei de anchetă sunt următoarele:

  • analiza modalității de stabilire, modificare, calcul, monitorizare, raportare și control a indicatorilor de sănătate publică ce stau la baza deciziilor de restricționare a drepturilor și libertăților în perioada pandemiei declarate de OMS, având drept scop protejarea sănătății populației, precum și a impactului deciziilor transpuse în indicatori;
  • analiza modalitățile de prevenire a fenomenelor în care autoritatile “nu s-au preocupat” ori au “mințit frumos” în controlul pandemiei declarate de OMS;
  • analiza activității instituțiilor abilitate la nivel central și local preocupate de controlul pandemiei declarate de OMS, pe baza indicatorilor de sănătate publică;
  • identificarea măsurilor care se impun la nivelul legislației naționale pentru combaterea și reducerea efectelor pandemiei, precum și alte aspecte care, cu siguranță, vor apărea pe parcursul funcționării acestei Comisii.

"Comisia de anchetă este împuternicită să facă audieri şi să ceară autorităţilor şi instituţiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entităţi publice sau private, precum şi cetăţenilor, să îi pună la dispoziţie date, informaţii şi materiale necesare şi utile pentru clarificarea obiectivelor. Comisia de anchetă poate invita, pentru audieri şi explicaţii, orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectivele anchetei. Instituţiile şi autorităţile publice, a căror activitate are legătură cu obiectivele prevăzute la art. (1), dar şi cu alte aspecte legate de aceste obiective sunt obligate, în condiţiile legii, să răspundă la solicitările comisiei de anchetă în termenul stabilit de aceasta. Dacă, pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări, este necesară întocmirea unor rapoarte de expertiză, comisia de anchetă poate solicita efectuarea de expertize", se arată în document.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să decidă prin vot dacă această comisie va fi înfiinţată sau nu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculesuc, a explicat, recent, că felul în care a fost calculată incidenţa cazurilor de COVID-19 înainte de alegeri i-a ridicat "câteva semne de întrebare" şi a vorbit despre "inovaţiile" folosite.

"Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere şi vom reuşi doar dacă spunem mereu adevărul. Felul 'inovativ' în care a fost calculată incidenta înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare: 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicăieri în Europa nu s-a mai procedat aşa; 2) din calculul incidenţei la 14 zile au fost 'pierdute' vreo două zile. Astea sunt 'artificiile' de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere şi mai mult decât atât. Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situaţii de genul asta. Altfel, ne furăm singuri căciula minţindu-ne frumos. Bănuiesc că nu ştiai despre 'inovaţiile' de mai sus. Asta poate îţi lămureşte de ce am spus zilele trecute că 'cifrele sunt altele'", a replicat Voiculescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.