Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a salvat din nou România

revista presei

România Liberă:

România a avut, iarăşi, noroc de prostia, ticăloşia şi aroganţa liderilor PSD. Trebuie să recunoaştem, sincer, că fără aceste trei ingrediente, pe 16 noiembrie, Victor Ponta ar fi ajuns la Cotroceni, împins de la spate de un odios aparat de propagandă şi de un partid dispus să facă orice pentru a-şi salva pielea. Duminică seară, după terminarea votului, oamenii s-au adunat în Piaţa Universităţii, la Palatul Victoria sau la sediul PSD să se răfuiască cu un politician care nu dă doi bani pe ei. Tineri bine îmbrăcaţi şi educaţi curgeau din toate părţile şi parcă voiau să-i spună, de la obraz, lui Victor Ponta că este un nesimţit. Că nu este posibil ca alegerile din diaspora să fie la fel de prost organizate ca în urmă cu două săptămâni, după ce premierul promisese că pe 16 noiembrie nu vor mai exista români care să nu poată vota... Cei peste 10.000 de oameni care au ieşit în stradă, în Bucureşti, duminică seara, au avut prea puţin de-a face cu alegerile prezidenţiale. Klaus Iohannis s-a aflat doar trecător în atenţia protestatarilor. E drept că viitorul preşedinte a trecut pe la Universitate, dar s-a văzut clar că nu el a fost miezul acestor manifestări. Nu, evenimentele de duminică seară nu au fost despre Klaus Iohannis. Au fost în schimb despre Victor Ponta şi PSD. Victor Ponta şi oamenii din jurul său au subestimat impactul emoţional pe care-l va avea în ţară faptul că mii de români de afară nu vor putea vota. Dacă ar fi înţeles încă de pe 2 noiembrie că românii educaţi din marile oraşe nu pot înghiţi faptul că prietenii sau rudele lor din străinătate sunt batjocoriţi în timp vor să-şi aleagă preşedintele, atunci ar fi rezolvat măcar parţial problema.

Digi24:

Votul din România arată că societatea românescă a atins un anumit nivel de maturitate și poate face o judecată. S-a dovedit că originea etnică nu mai contează, mai important este ce oferă candidatul, politicile și principiile pe care le oferă”, spune Dimitar Becev, directorul biroului de la Sofia al European Council on Foreign Relations (ECFR), un think-tank internațional. În opinia analistului, coabitarea între Klaus Iohannis și Victor Ponta va fi dificilă, pentru că însăși Constituția României este de natură să creeze probleme. Analistul remarcă și faptul că, raportat la populație, o proporție de bulgari similară cu cea a românilor se află în străinătate, iar exemplul românesc arată că ei pot înclina balanța.

Ziarul Financiar:

Angajaţii din Germania câştigă, în medie, puţin peste 2.000 de euro net pe lună, de aproximativ cinci ori mai mult decât salariaţii români. Angajaţii din România nu vor ajunge însă niciodată să aibă astfel de salarii dacă productivitatea forţei de muncă nu va creşte, iar categorii de salariaţi aflaţi „pe val”, cum ar fi IT-iştii, nu vor deveni majoritatea covârşitoare pe piaţa muncii. Aceştia ar trebui să ia locul bugetarilor cu salarii mici (care reprezintă în prezent un sfert din forţa de muncă din economie) şi a muncitorilor necalificaţi din zona de manufactură, în special, care sunt în prezent plătiţi cu mult sub media naţională. „Un astfel de scenariu nu va fi posibil prea curând, din păcate. Dacă stăm să ne uităm şi la ţări precum Ungaria sau Polonia, care ne-au luat-o cu mult înainte la capitolul industrie, infrastructură, dezvoltare economică, există o diferenţă semnificativă încă între salariul mediu al angajaţilor unguri şi polonezi şi salariul mediu pe care îl câştigă germanii”, este de părere Florin Godean, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco România. În Polonia salariul mediu pe economie este de aproape 700 de euro, iar în Ungaria este de 500 de euro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.