Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD acuză mașinațiuni ale puterii pentru instalarea ilegală a șefilor TVR și SRR

PSD
PSD sigla

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a afirmat, după ce plenul Parlamentului a fost suspendat din lipsa cvorumului, că actuala putere a acţionat în acest fel pentru a numi conducerile interimare la TVR şi Radioul public prin decizii ale Birourilor permanente reunite, care nu pot fi atacate la Curtea Constituţională.

PSD analizează să atace în contencios administrativ deciziile care urmează să fie luate de Birourile permanente reunite privind numirea directorilor generali interimari ai TVR şi Radioului public, a adăugat Romaşcanu.

"Nu s-a pus la vot niciun consiliu de administraţie. Lucrurile pe care vor să le facă sunt în continuare neconstituţionale. Noi ne prevalăm de un principiu, nu există neapărat nume incluse în această atitudine a noastră vizavi de procedura lor. O vom contesta la Curtea Constituţională, dacă se va ajunge în plen, dar nu mai avem când şi atunci analizăm foarte serios să atacăm în contencios deciziile Birourilor permanente reunite. Deciziile Birourilor permanente reunite nu se pot ataca la CCR, motiv pentru care au şi acţionat astăzi cum au acţionat. Noi o să căutăm, împreună cu juriştii partidului, calea de atac în contencios", a spus Romaşcanu.

El a spus că "asemenea abuzuri şi atacuri la procedurile parlamentare nu s-au întâmplat niciodată".

"Trebuiau să vină cu Consiliul de administraţie, să facă audieri. Pe partea cealaltă, mai este o chestiune care nu s-a întâmplat. Când vrei să numeşti un director general interimar sunt nişte proceduri de urmat: nominalizarea din partea tuturor grupurilor parlamentare, audieri în comisii, raport al comisiilor, iar rapoartele să vină în plen pentru validare. Noi nu am fost puşi în faţa niciuneia dintre aceste opţiuni. Singura opţiune a fost să vină direct cu o propunere pe care noi să o votăm, total neregulamentar, total ilegal", a adăugat Romaşcanu.

Şedinţa plenului Parlamentului în care ar fi trebuit să fie numiţi directorii interimari ai SRR şi SRTV a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Cvorumul a fost verificat în urma solicitării liderului grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache.

"Constatăm că nu este cvorum. Faţă de această situaţie, vă amintesc dispoziţiile art. 46 alin. 8 din Legea 41/1994 privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii de Televiziune. În situaţia în care plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari", a spus preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Ea a anunţat că Birourile permanente se vor reuni joi, de la ora 9.00.

În 17 iunie, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR, Ramona Săseanu-Moroşanu şi, respectiv, Liviu Popescu, sunt neconstituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.