Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD-ALDE, pe muchie de cuțit: Modificare în discuţiile Dragnea-Tăriceanu. Bătălie pe ministere

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam semnare protocol PSD ALDE

Între liderii PSD și ALDE au loc negocieri de ultim moment, în privința viitorului cabinet de miniștri. Bazată pe principiul proporționalității, împărțeala portofoliilor ministeriale ar fi trebuit să aducă patru astfel de posturi în curtea oamenilor lui Călin Popescu Tăriceanu. Social-democrații au fost de acord cu numărul, nu și cu însemnătatea lor. În timp ce pentru proprii săi colegi a rezervat majoritatea ministerelor de forță sau cu bani, social-democratul Liviu Dragnea a pregătit o păcăleală de zile mari pentru aliații din ALDE, care au realizat capcana în care au căzut abia în ultimul moment și acum au trecut la contraofensivă.

Potrivit unor surse din ALDE, inițial, Tăriceanu ar fi revendicat Cultura, Energia, Agricultura și noul minister al Românilor de Pretutindeni. Dragnea ar fi venit cu o contraofertă: Energia, Comunicațiile, Mediul, dar fără Ape și Păduri, și ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Conform acelorași surse, Dragnea nu a vrut să audă de Andrei Gerea la Energie sau de Daniel Constantin la Agricultură, acolo unde s-ar pregăti omul său de încredere, liderul PSD Olt, Paul Stănescu.

Tăriceanu ar fi fost pe punctul de a accepta noua ofertă, propunându-l pe Daniel Chițoiu la Energie, pe Constantin la Mediu, pe fostul ministru, Sorin Câmpeanu, la Comunicații și pe Graţiela Gavrilescu pentru Relația cu Parlamentul, după ce varianta inițială, Steluța Cătăniciu, a fost retrasă, pe motiv că este vulnerabilă mediatic, pe fondul existenței unei sentințe definitive în instanță pentru conflict de interese.

În ceasul al doișpelea, Tăriceanu și apropiații săi au realizat că s-au ales cu praful de pe tobă. Situația de la Ministerul Energiei, pe care mizau să le ofere un cuvânt de spus în domeniu , nu le oferă prea multă libertate de manevră.

Cioloș a mers pe cerințele FMI și a instalat acolo numai directori și manageri aduși prin concurs din privat pe care nu-i poți scoate din funcții: au contracte tari, iar demiterea lor ar provoca un scandal uriaș, plus ar obliga statul să plătească despăgubiri uriașe sub forma a zeci de salarii dacă sunt eliminați din sistem pentru fapte neimputabile înainte de perioada contractului. Cine se aventurează în schimbări mari acolo va atrage atenția, deloc dorită, a celor de la FMI”, ne-au explicat sursele citate, dilema celor din ALDE.

Dragnea era la curent cu această stare de lucruri și, din aceste considerente, a cedat cu inimă ușoară un portofoliu de altfel bănos, dar dificil de controlat de către factorii politici, în urma măsurilor aplicate de Dacian Cioloș.

Prinși pe picior greșit, cei din ALDE s-au repliat. După ce au cerut, în van, ministerul Economiei pentru Daniel Chițoiu, în prezent conducerea acestui partid revendică Externele pentru fostul ministru Teodor Meleșcanu, care a mai deținut efemer aceeași funcție în timpul guvernării Ponta, în 2014. Teodor Meleșcanu a mai fost ministru de Externe și în perioada 1992-1996 în guvernul Văcăroiu din partea FDSN.

Portofoliul are însă o importanță strategică pentru PSD: ministrul de resort este membru CSAT cu un cuvânt greu de spus în securitatea națională și în politica diplomatică externă a țării. Drept urmare, social-democrații ar prefera mai degrabă să cedeze, drept compensație, Cultura celor din ALDE, al căror coleg, Daniel Barbu, tânjește de ceva vreme să redevină ministru, susțin sursele citate. Pretenții ridică din nou cei din ALDE și pentru  ministerul Românilor de Pretutindeni, a cărui creare este o mai veche  idee a lui Tăriceanu.

Până la această oră, cele două părți nu au ajuns încă la un compromis, fiind de așteptat o nouă sesiune de discuții în dimineața zilei de marți, 3 ianuarie, chiar înainte de ședințele de partid programate de PSD și ALDE pentru validarea miniștrilor propuși în noul Guvern Grindeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.