Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD: Amenintarea terorista nu se opreste la granitele UE

psd1

Eurodeputatul român Victor Bostinaru (PSD), vicepresedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politica externa, a atras atentia asupra faptului ca cele 138 de atacuri teroriste, de la începutul acestui an, demonstreaza dinamica în crestere a activitatii teroriste, care nu se opreste la granitele Uniunii Europene.

Eurodeputatul român a facut aceste precizari intr-o interventie în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, în contextul dezbaterilor asupra atacurilor teroriste recente, în prezenta Comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos.

'Evolutia fenomenului terorist a înregistrat în ultimii 15 ani modificari considerabile, atât în ceea ce priveste structura organizationala, obiectivele vizate, metodele de actiune, recrutarea si propaganda. Scopul principal si comun al tuturor teroristilor ramâne subminarea valorilor democratice, a drepturilor omului si a structurii societale. Activitatea terorista reprezinta în acest context o amenintare comuna, orizontala si transfrontaliera, cu o dinamica în crestere', a declarat Bostinaru, care a amintit ca doar de la începutul anului 2015 s-au înregistrat la nivel global 138 de atacuri teroriste, dintre care sase în luna iulie. 'Printre cei care au condus atacurile se numara nu doar organizatii teroriste cunoscute precum ISIS, Boko Haram, Al Shabaab sau celule teroriste talibane, dar si asa-numitii 'solo teroristi' si 'lone wolf terrorists', care actioneaza din proprie initiativa', a mai spus eurodeputatul român.

Bostinaru a remarcat totodata ca atacurile recente din Egipt, Tunisia, Libia, Yemen, Nigeria, Mali, Kenya, Siria, Somalia si Kuweit au vizat nu doar locuri aglomerate, turistice, cu dispozitive de securitate minime - care ar fi diminuat atractivitatea actiunilor teroriste. Ele au vizat, în egala masura, si fortele de ordine, în vederea destabilizarii regiunilor, a statelor, a unei regiuni de mari proportii - MENA -, precum si slabirea încrederii populatiei locale si a comunitatii internationale în competenta statala de a controla fenomenul.

Eurodeputatul român a atras atentia ca amenintarea terorista nu se opreste însa la granitele UE. 'În acest context, vreau sa subliniez importanta cresterii sinergiei în rândul statelor Uniunii, pentru a face fata acestei amenintari, precum si a implementarii integrale si efective a obiectivului strategic antiterorist, conform celor stipulate în Strategia de Securitate a UE, a elementelor agreate de Consiliul din februarie si a prioritatilor reiterate de Consiliul din iunie. De asemenea, sustin initiativa Înaltului Reprezentant de a pregati pentru 2016 o strategie globala de securitate si aparare a UE, cu includerea dimensiunilor de securizare a cetatenilor, de prevenire a radicalizarii si de cooperare cu parteneri internationali' a mai spus Bostinaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.