Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD anunţă o schimbare cu dedicaţie pentru Kovesi: Cine nu se prezintă la audieri în Parlament îşi pierde funcţia

cotidianu.ro
comisia ancheta

Raportul Comisiei privind alegerile prezidenţiale din 2009 va include şi cele trei decizii ale Curţii Constituţionale referitoare la anchetele parlamentare, pentru a face propuneri ulterioare de modificare a legislaţiei, au decis joi, prin vot în unanimitate, membrii comisiei. 

"Comisia parlamentară de anchetă a avut drept consecinţă trei decizii ale CCR foarte importante, prin care s-a statuat principiul colaborării loiale între instituţii, că pot coexista cele două anchete - judiciară şi parlamentară şi obligativitatea participării invitaţilor la lucrările comisiei. (...) Pe lângă raportul final cu privire la obiectivele care ne-au fost date prin Hotărârea 38 a Parlamentului, astăzi am hotărât că ceea ce Curtea Constituţională a României a statuat prin cele trei decizii să fie cuprinse într-o legislaţie ulterioară (...) referitoare la activitatea comisiilor de anchetă parlamentară. Din experienţa de până acum am văzut ceea ce funcţionează şi ce nu funcţionează şi am convenit că nu avem pârghiile legale necesare pentru a ne atinge cu adevărat obiectivul pentru care am fost înfiinţaţi", a explicat preşedintele comisiei, Oana Florea.

Vezi şi: ALERTĂ! Ferma de porci a fiului lui Dragnea, luată cu asalt de MASCAŢI (SURSE)

Ea a precizat că modificările vor viza Regulamentul de funcţionare a comisiilor de anchetă. 

"Aspectele de fond le ştim, aspectele de formă le vom stabili ulterior. Vedem de ceea ce ne-am împiedicat, ca alte comisii să nu se mai întâlnească cu aşa ceva - măsuri pe care le vom lua astfel ca aceia care au obligativitatea să se prezinte să aibă nişte repercusiuni, fie să îşi piardă funcţia, fie să primească amendă. Vom vedea cum funcţionează şi în alte ţări. Important este că la acest moment nu avem pârghiile necesare, nu putem obliga oamenii să vină", a adăugat Oana Florea. 

Deputatul PSD susţine că se impune sporirea atribuţiilor comisiilor parlamentare de anchetă. 

"Dacă avem documente, indicii sau probe depuse la comisia noastră cu privire la scrutin şi la desfăşurarea votului în 2009, date cu privire la ceea ce s-a întâmplat în sufrageria domnului Oprea nu avem. (...) Trebuie să se instituie un mecanism pentru că, dacă nu putem să ne facem treaba şi suntem împiedicaţi, mai bine nu mai facem comisie de anchetă. Deci, trebuie să ştim: putem să ne facem treaba sau nu? Şi dacă da, care sunt modalităţile prin care poţi să obţii nişte informaţii ca să poţi să tragi nişte concluzii. (...) În mod clar se impun nişte modificări legislative de sporire a atribuţiilor comisiilor de anchetă", a opinat Oana Florea.

Vezi şi: Reacții de revoltă după ce TVR a jignit milioane de români: 'Încalcă toate normele elementare ale audiovizualului'

Întrebată dacă modificările legislative vor viza şi posibilitatea comisiei de a efectua percheziţii, ea a spus: "Nu m-am dus cu gândul la faptul că noi trebuie să facem percheziţii. Făceam practic o analiză de drept comparat şi la asta lucrez acum, să văd cum funcţionează în ţări cu democraţie consolidată, democraţie mai veche decât a noastră şi am apreciat că în acele ţări comisiile de anchetă parlamentară au puteri sporite. Nu m-am gândit neapărat ca noi să ajungem la acel nivel, dar oricum este clar că e discrepanţă între ceea ce poate face o anchetă parlamentară în România şi ce poate face în SUA, în Franţa, în Belgia. (...) Vedeţi foarte clar acum. Am invitat şi ce am obţinut? Nimic! Vreo informaţie la momentul ăsta? Nu!". 

Oana Florea a adăugat că opiniile membrilor comisiilor vor putea fi depuse la secretariatul comisiei până pe 1 septembrie, pentru a fi incluse în raport, care trebuie finalizat până pe data de 8 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.