Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD continua racolarea de primari. Noua strategie, dupa ordonanta migratiei

PSD stiripesurse.ro

PSD continua racolarea primarilor si alesilor locali in general aplicand o noua strategie dupa ce ordonanta migratiei politice - OUG 55 - a fost declarata neconstitutionala.

Deputatul PNL Costel Alexe sustine ca PSD, printr-o noua Hotarare de Guvern, vrea sa atraga in tabara sa cat mai multi alesi locali in vederea castigarii alegerilor din 2016.

"Miza principală a PSD o reprezintă, în acest moment, alegerile locale din vara lui 2016, de care se leagă în mod automat și scrutinul parlamentar ce va decide soarta guvernării pentru perioada 2016-2020.

Astfel, PSD continuă racolarea primarilor prin oferirea de sume sub diverse forme de la bugetul de stat. Cazurile H.G. 14/2015 prin instituirea unui plafon „minimal” pentru bugetele comunelor și banii alocați pentru 2015 pentru proiecte și investiții prin Programul Național de Dezvoltare Locală arată persistența PSD în a cumpăra bunăvoința și loialitatea unui corp însemnat de lideri din administrația locală", scrie deputatul PNL intr-un comunicat de presa.

El explica pe larg cati alesi locali a reusit sa atraga PSD prin OUG 55 si aduce acuze privind scopurile pe care le-ar urmari PSD prin noua Hotarare de Guvern care stabileste un plafon minimal pentru bugetele locale. Totodata el prezinta efectele nocive pe care aceasta hotarare le-ar avea supra unitatilor administrativ teritoriale mai mari, mai dezvoltate. El sustine ca pe cata bunavointa va cumpara PSD de la comunele si localitatile sarace, pe atat de mult va dezavantaja localitati care vor risca sa nu isi mai poata plati nici macar cheltuielile de functionare.

"OUG 55, care a legalizat traseismul politic, și a fost declarată în afara normelor constituționale, a reprezentat pentru PSD baza racolării pentru 2016. Practic, prin OUG 55, PSD a urmărit două scopuri majore: schimbarea voinței electoratului din vara lui 2012, prin modificarea leadership-ului și a majorităților politice din consiliile locale și județene, precum și deturnarea voinței electoratului în vederea prezidențialelor din noiembrie 2014. Unică în istoria României, OUG 55 a determinat ca 79% din primarii care au migrat, adică 436 dintre ei să aleagă PSD, dintr-un total de 552 de primari traseiști. De asemenea, peste 4600 de consilieri locali și 180 de consilieri județeni au schimbat formațiunea pe listele căreia au fost aleși în iunie 2012. Mai mult decât atât, avem în momentul de față o situație nouă, în care 100 de primari independenți așteaptă să decidă partidul sau alianța pe listele căruia/căreia va candida pentru localele de anul viitor.

OUG 55 și-a îndeplinit parțial scopul, pentru că alegerile prezidențiale au fost pierdute de către PSD, iar voturile cetățenilor nu au mers odată cu trecerea primarului, a președintelui de Consiliu Județean ori a consilierilor la alt partid politic. Totuși, PSD mizează în continuare pe aspectul înregimentării, loializării și recrutării unui corp însemnat de primari și consilieri din administrația publică, prin oferirea de sume de bani de la bugetul de stat prin diverse forme.

H.G. 14/2015 este cea mai mare calamitate văzută de administrația locală după 1990. Practic, prin această hotărâre de Guvern s-a instituit un algoritm în legea bugetului de stat pentru 2015 prin care foarte multe localități cu populație numeroasă, cu încasări peste medie și în general comune importante, vor primi alocări financiare net inferioare față de cele de anul trecut. În situația actuală, aceste localități defavorizate de algoritmul instituit PSD utilizat pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare (printre care cheltuieli de funcționare, grădinițe, școli, iluminat public, salubritate etc.). Pragul de 1,5 milioane ron/comună șterge orice urmă de eficiență, performanță și rentabilitate în administrația publică locală.

În județul Iași, aproape 85 de comune (din 93) vor avea bugetele mai mari ca în 2014, dar nu pe baza meritelor lor, ci pe baza unui calcul meschin al PSD, acela de a lua de la bogați și a da la săraci.

Este mincinoasă interpretarea unei politici sociale, în fond, vorbim despre calcule făcute pe baza rezultatelor alegerilor din 16 noiembrie 2014. Astfel, PSD pedepsește comunele cu populație numeroasă, în special din zona metropolitană, care au votat masiv cu Klaus Iohannis și instituie astfel o regulă în vederea alegerilor din 2016. Practic, sunt complet dezavantajate, chiar deposedate de propriul venit, comunele care aveau bugete rezultate din cotele TVA și cotele din IVG, în dauna celor cu populație redusă și cu venituri foarte mici. În mod concret, astăzi, prin algoritmul PSD, o comună cu 1000 de locuitori este egală cu o comună cu 10.000 de locuitori, mesajul transmis primarilor este clar, acela de a alege PSD, garanția încurajării nemuncii și a eșecului.

Programul Local de Dezvoltare Locală (PNDL) este alt mecanism de cumpărare a bunăvoinței și loialității primarilor. Sumele oferite de la bugetul de stat prin acest program gestionat de megaministerul lui Liviu Dragnea (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), au fost direcționate aproape în totalitate către comune cu primari PSD, aceasta continuând practica din perioada octombrie-noiembrie anul trecut, când au fost virate sume imense, de peste 1 miliard de RON, către primarii care au trecut la PSD, bani care ar fi trebuit să meargă către investițiile publice majore edilitare de infrastructură.

Exemplul județului Iași este edificator: pentru anul 2015, din suma de aproximativ 43 milioane de lei alocată întregului județ de Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 38 de milioane de lei merg către localitățile conduse de edili PSD şi doar cinci milioane de lei sunt alocate comunelor cu primari liberali. Astfel doar două comune cu primari PNL au primit finanțări!

Strategia PSD este aceea de a subordona complet administrația prin condiționarea oferirii de fonduri, astfel încât primarii trecuți la PSD să fie răsplătiți în continuare, iar alții să fie atrași, astfel încât să candideze sub umbrela partidului-stat în vara lui 2016. PSD vede în localele din 2016 singura șansă de a se menține la putere și, pentru acest obiectiv, este în stare să calce în picioare toate normele constituționale și legale!", explica Costel Alexe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.