Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD DEMOLEAZĂ PNL. Pas cu pas (Analiză)

sah strategie surse

Asist amuzat, în ultima săptămână, la combinația de nesăbuință și lipsă de experiență a primelor două partide din Coaliția CDR 2.0. Încerc să sintetizez pe scurt situația, așa cum reiese ea din declarațiile tuturor protagoniștilor: invocând lipsa avizului Ministerului Justiției pentru demararea PNDL3, Premierul Cîțu îl demite pe Stelian Ion, acuzându-l de șantaj. În fapt, este foarte probabil ca decizia să fi venit de la Cotroceni, în urma informațiilor asupra mașinațiunilor useristului de la Justiție, pentru a impune șefi de parchete obedienți. Aici începe sarabanda declarațiilor, acuzațiilor și provocărilor dintre cele două partide, culminând, cu ezitanta și tardiva demisie a miniștrilor USR. Un spectacol ieftin și trist, dovadă de impostură și incultură, mai ales în condițiile inflației, crizei sanitare, începerii anului școlar, exploziei facturilor la energie etc.

Aici intră în joc PSD. Zilnic, Marcel Ciolacu și colegii săi fac un excepțional joc la offside, atât față de PNL, cât și față de USR, asigurând nu doar accentuarea crizei, dar și debusolând pe cei doi. În orice variantă a deznodământului, PSD va ieși câștigător. Și am să explic de ce:

Scenariul 1. Moțiunea ajunge la vot în zilele următoare, iar guvernul Cîțu este demis. Înseamnă că PSD a dărâmat actualul Cabinet, semn de forță politică și angajament.

Scenariul 2. Moțiunea este tergiversată, prin neprezentarea PSD. Înseamnă că PSD nu dorește să se implice în vreun fel, alături de cele 2 partide care l-au demonizat într-o manieră aproape fascistă în ultimii 4 ani.

Scenariul 3. După congresele PNL și USR, peste circa 45 de zile, Coaliția CDR 2.0 se reface la votul de învestitură ocazionat de schimbarea compoziției politice, continuând să guverneze, cu sau fără Cîțu în funcția de premier, iar PSD va arăta țării că totul nu a fost dect un șantaj între cei doi parteneri, la care cel mai mare partid din România a refuzat să participe.

Scenariul 4. USR va rămâne în exteriorul puterii, revenind la circul obișnuit, iar Guvernul PNL-UDMR, cu votul PSD, se va chinui încă cel puțin un an de zile, atacat de presă și de PSD, pe modelul Cabinetului Cioloș, an care a dus PSD la 46%, iar PNL la 20%. Între timp, PSD va condiționa sprijinul de fonduri pentru propriile administrații locale.

În lumina celor de mai sus, am să clarific titlul acestei analize. Aud adesea naivii de serviciu spunând că PSD iese prost din orice scenariu, pentru că electoratul îl va sancționa. Iar aici intervin argumentele statistice și de psiho-sociologie electorală. PNL și PSD au, fundamental, același electorat, însumând undeva la 70% din populația care votează. Nu întâmplător au trunchiul comun în FSN. Votanții PSD sunt de două categorii: provin din rural și urbanul mic (votul organizatoric, pe primari și aleși locali) și din urbanul mare (cei care vor la putere un partid cu experiență, și deși ar vota cu pseudodreapta - adică PNL, conștientizează adesea instabilitatea acestuia și au experiența bunelor guvernări ale PSD, cel puțin Năstase și Ponta). Iată de ce PSD este marele câștigător al acestei crize, și de ce strategia sa va fi una câștigătoare, pentru că subminează principalul adversar electoral, PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.