Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD Ploieşti acuză Primăria că a ratat finanţarea unui aparat de radioterapie prin Banca Mondială

Radioterapie

PSD Ploieşti reclamă că Spitalul municipal din localitate, aflat în subordinea Primăriei, a pierdut fonduri de la Banca Mondială pentru achiziţionarea de aparatură medicală pentru radioterapie, în valoare de 2,5 milioane de euro, din cauză că municipalitatea nu a construit până la termenul agreat cu finanţatorul un buncăr în care să fie montat aparatul. Primarul oraşului, Andrei Volosevici, răspunde acuzaţiilor arătând că fost administraţie PSD nu a locat fondurile necesare realizării lcurărilor necesare. Edilul cataloghează drept ”ipocrizie” atitudinea PSD pe acest subiect.

Anunţul privind faptul că Spitalul Municipal Ploieşti a pierdut o finanţare de 2,5 milioane de euro pentru achiziţionarea unui aparat de radioterapie a fost făcut marţi, la sediul PSD Ploieşti, de către fostul manager al Spitalului de Ginecologie din Ploieşti Marius Dinu, fost consilier local PSD, de profesie medic stomatolog, potrivit news.ro.

”Ploieştiul, din păcate, a pierdut finanţarea de la Banca Mondială pentru acceleratorul de particule şi aparatura necesară laboratorului de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Ploieşti (...) în 2018, toţi consilierii PSD, consilierii judeţeni PSD am ajuns la concluzia că este o oportunitate să accesăm fondurile alocate de Banca Mondială prin Ministerul Sănătăţii pentru radioterapie. Atunci au fost demarate toate procedurile pentru construirea buncărului de radioterapie, acesta este singurul lucru pe care trebuia să-l fac Primăria Ploieşti: să aloce bani împreună cu Consiliul Judeţean şi să facă această clădire. În urma finalizării clădiri din cadrul Spitalului Municipal Schuller urma ca dotarea în valoare de 2,5 milioane de euro... şi Primăria Ploieşti trebuia doar să construiască clădirea respectivă, restul aparaturii venea de la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Marius Dinu.

Conform acestuia, la finalul mandatului fostului Consiliu Local Ploieşti lucrările erau ”destul de întârziate din anumite motive administrative”, însă proiectul ”avea alocările respective, erau fondurile necesare, erau făcute toate demersurile şi trebuia finalizat până la 31 decembire 2020” pentru a putea fi accesaţi banii de la Banca Mondială.

Termenul a fost amânat până la 31 martie 2021, invocându-se pandemia, însă proiectul nu a fost finalizat nici atunci.

”Primăria Ploieşti a pierdut această finanţare dintr-un prost management al acestui proiect”, a adăugat Dinu.

Dinu a menţionat că suma de 4 milioane de lei fusese alocată de Consiliul Judeţean Prahova în cadrul unei asocieri cu Primăria Ploieşti, însă nicio sumă din aceşti bani nu a fost decontată.

Conform lui Dinu, pacienţii cu afecţiuni oncologice din Prahova sunt nevoiţi să meargă fie la Bucureşti, fie la Braşov pentru radioterapie.

Primăria Ploieşti a reacţionat la acuzaţii, arătând că, deşi a făcut demersurile necesare construirii buncărului pentru amplasarea aparatului de radioterapie, fosta administraţie nu a alocat sumele necesare realizării buncărului în care aparatul să fie montat.

Conform edilului Andrei Volosevici, în 2018 municipiul Ploieşti a achiziţionat serviciile de efectuare a studiului de fezabilitate pentru clădire, în 2019 a fost aprobat studiul pentru realizarea clădirii, iar în acelaşi an în luna mai a fost alocată suma de 6.500 de lei, iar în luna august a aceluiaşi an a fost încheiat un contract cu o valoare de peste 10 milioane de lei pentru realizarea buncărului în care să fie amplasat aparatul de radioterapie.

Primarul explică faptul că tot atunci Consiliul Judeţean Prahova a aprobat alocarea a patru milioane de lei pentru acelaşi obiectiv, iar viceprimarul PSD de la acel moment i-a transmis preşedintelui PSD al Consiliului Judeţean de la acel moment să aloce suma pentru anul 2020.

”În momentul în care am preluat Primăria erau alocaţi aproape 3 milioane de lei, acestea sunt realităţile financiare în contextul în care noi cu toţii ştim că orice investiţie trebuie acoperită financiar şi susţinută. (...) Mi se pare absolut o ipocrizie ceea ce se întâmplă. Dacă cineva şi-ar fi dorit cu adevărat ca acest obiectiv să fie terminat, ca această dotare, în speţă aparatul să ajungă, s-ar fi grăbit câtuşi de puţin să construiască buncărul, ceea ce nu s-a întâmplat”, a declarat primarul Andrei Volosevici.

Edilul a reamintit că la momentul schimbării conducerii Primăriei, municipalitatea avea datorii de zeci de milioane d elei.

Andrei Volosevici a dat garanţii că aparatul de radioterapie ”va ajunge la Ploieşti”.

”E jenant să finanţezi 30% dintr-o investiţie, după care să te întrebi de ce nu s-a terminat”, a concluzionat primarul Ploieştului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.