Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD pregăteşte asaltul: Marcel Ciolacu va sesiza CCR pe legea bugetului, pentru conflict juridic de natură constituţională (surse)

ccr curtea constitutionala

PSD pregăteşte reacţia la angajarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat. Săptămâna viitoare, imediat după adoptarea legii prin metoda angajării răspunderii, preşedintele Camerei Deputaţilor va sesiza Curtea Constituţională.

Potrivit unor surse din cadrul PSD, contestaţia la CCR nu va viza şi aspecte de fond, ci doar forma adoptării, prin care, în opinia PSD, se generează un conflict juridic de natură constituţională în Parlament şi Guvern.

În paralel, se va discuta la partid dacă se poate merge şi pe calea unui atac pe fondul legii, mai precizează sursele din PSD. Pe de altă parte, social-democraţii intenţionează să depună mai multe amendamente la legea bugetului de stat.

Potrivit articolului 138 din Constituţie, "(1) Bugetul public naţional cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale judeţelor. (2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului."

Potrivit articolului 146 din Constituţie, "Curtea Constituţională are următoarele atribuţii: a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.