Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD pregătește o mișcare de efect: aruncă cartoful în curtea lui Iohannis

sah

Vasile Dîncu (PSD) a demisionat din funcția de ministru al Apărării, ceea ce a deschis posibilitatea unor jocuri interesante și a unor renegocieri la nivelul coaliției de guvernare.

În cadrul coaliției, fiecare partid are desemnate anumite ministere, iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăsat o portiță deschisă și a spus că nu s-ar opune ca Apărarea să treacă la PNL. ”Orice este posibil. Așa este într-o coaliție, negocierile sunt deschise”, a spus Ciolacu.

Ulterior, liderul PSD a aruncat o momeală pentru cei de la PNL. Ciolacu a menționat Ministerul Energiei și, practic, le-a transmis partenerilor că ar fi dispus să cedeze Apărarea, dacă PSD va primi Energia. ”Nu sunt un fan al domnului ministru de la Energie, acest lucru vi-l pot spune cu toată tăria”, a afirmat Ciolacu.

O afirmație asemănătoare a făcut și vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, cel care a explicat că social-democrații ar prelua imediat Energia, dacă cei de la PNL sunt de acord.

„Nu că-și dorește, PSD își dorește, sigur, oricare dintre domeniile importante care afectează astăzi economia României, și dorește să le conducă și PSD știe că are soluții mult mai bune decât are Virgil Popescu în conducerea Ministerului Energiei. Deci din acest punct de vedere, da, mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei”, a spus Zetea la RFI.

Cartoful fierbinte în brațele lui Klaus Iohannis

Mișcarea celor de la PSD comportă mai multe nuanțe. În primul rând, o cutumă nescrisă în politică arată faptul că Apărarea și Externele sunt ale președintelui statului. Așadar, dacă PNL va lua Ministerul Apărării, atunci Klaus Iohannis își va impune propriul om în această funcție. Ar fi al treilea ministru venit pe ”filiera” Iohannis, după Ligia Deca (Educație) și Bogdan Aurescu (Externe).

În acest scenariu, dependența PNL de președintele Klaus Iohannis ar crește, iar liberalii ar fi tributari unui președinte aflat pe final de mandat.

De cealaltă parte, PSD își dorește Energia pentru că urmează o iarnă complicată, iar social-democrații își doresc impunerea unui pachet de măsuri, care nu este agreat de către actualul ministru Virgil Popescu. Cu titular la Energie, cei de la PSD și-ar putea impune propria viziune, iar dacă vor reuși să treacă iarna fără probleme majore, atunci PSD-ul ar fi marele câștigător al crizei.

Politic, nici pentru cei de la PNL n-ar fi tocmai rău să lase din brațe Energia. Cu un partener de guvernare care strigă cât se poate de tare ce dezastru a reprezentat liberalizarea prețurilor făcută de către PNL, un astfel de troc ar putea să îi ajute pe liberali să nu deconteze electoral întregul eșec al politicilor din zona energetică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.