Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD: Proiect de majorare a pensiilor grupelor I si II de munca

5-pensii-ss

Deputatul PSD, Cătălina Ștefănescu a depus vineri, 5 decembrie a.c., la Parlament propunerea legislativă privind acordarea majorărilor la pensie prevăzute la grupele I și II de muncă, pentru persoanele care s-au pensionat în perioada 1 iulie 1977 – 31 martie 2001. Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere la comisiile de specialitate ale celor două camere, în perioada următoare.

În prezent, persoanele care s-au pensionat între 1977 şi 2001 nu beneficiază de majorările prevăzute de noua lege a pensiilor, din cauza unor lacune legislative. Cu toate acestea, mulţi dintre pensionari şi-au câştigat aceste drepturi în urma hotărârilor instanţelor de judecată.

„Cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite de muncă şi au ieşit la pensie pe vechea lege nu îşi primesc majorările prevăzute de noua lege, pentru că funcționarii din casele de pensii nu au o bază legală clară în acest sens. Din cauza acestei anomalii legislative mulţi dintre aceştia sunt obligaţi să îşi petreacă ani întregi prin tribunale pentru a-şi câştiga drepturile”, a explicat deputatul PSD, Cătălina Ștefănescu.

Modificarea la legea pensiilor, propusă de către deputatul PSD are rolul de a pune în acord textul actual al legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii cu interpretările mai multor instanțe de judecată care au dat câștig de cauză pensionarilor.

„Atât timp cât mai multe instanţe de judecată au dat câştig de cauză pensionarilor şi, mai mult, există şi o decizie a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie privind această speţă, este clar că legea trebuie clarificată în sensul deciziilor judecătoreşti.”, a precizat Cătălina Ștefănescu, intrun comunicat de presa remis stiripesurse.ro.

În ceea ce privește impactul bugetar al acestei propuneri legislative, conform răspunsurilor primite la interpelările depuse la autoritățile în drept de deputatul Cătălina Ștefănescu, sistemul actual de evidență al caselor de pensii nu permite o distincție separată pentru această categorie de pensionari. Dacă se iau însă în considerare soluțiile judecătorești în favoarea pensionarilor, se estimează că propunerea legislativă va avea un efect favorabil asupra bugetului, rezultat din economiile făcute în privința cheltuielilor de judecată plătite de casele de pensii.

Proiectul legislativ introdus în dezbatere parlamentară a fost inițiat în urma sesizărilor primite de la Asociația Pensionarilor „Dreptate și Adevăr” din Turnu Măgurele, constituită de pensionarii care au lucrat la Combinatul Chimic Turnu Măgurele în condiții speciale sau deosebite de muncă. Proiectul de lege a fost semnat de 64 de senatori şi deputaţi, şi este susţinut de membrii Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor.

Conform noii Legi a pensiilor nr. 263/2010, persoanele care au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă au dreptul la o majorare de 25%, respectiv 50% a punctajului anual pe baza căruia se calculează pensiile. Până în prezent însă, casele de pensii nu au acordat aceste majorări pe considerentul că persoanele din grupa I și a II-a s-au pensionat în baza unor prevederi legale speciale. Propunerea legislativă inițiată de Cătălina Ștefănescu urmărește reformularea textului de lege astfel încât toți pensionarii să își primească drepturile, în acord cu interpretările instanțelor de judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.