Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, propunere legislativă pentru românii cu venituri mici: Salariul minim pe economie să fie 60% din salariul mediu/ DOCUMENT

bani-lei-salariu

PSD propune ca salariul minim brut pe ecoonimie să crească la nivelul a 60% din salariul mediu brut. Iniţiativa îi aparţine deputatului Mihai Weber şi este semnată de mai mulţi social-democraţi, printre care şi fostul ministru al Muncii Marius Budăi. Printre obiectivele proiectului se numără reducerea delajelor între cetăţenii europeni, garantarea standardelor minime de trai decent, diminuarea migraţiei forţei de muncă.

"Ținând cont și de recomandările Comisiei Europene privitoare la corelarea procentuală a valorii salariului minim național brut cu aceea a salariului mediu național brut, am depus o inițiativă legislativă prin care am propus ca valoarea salariului minim naţional brut să nu poată fi mai mică de 60% din valoarea salariului mediu naţional brut. Scopul acestui demers normativ are în vedere garantarea asigurării standardelor şi condiţiilor minime de trai decent pentru români, diminuarea migraţiei forţei de muncă autohtone, precum şi reducerea şomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim", afirmă deputatul Mihai Weber.

Propunerea legislativă are un articol unic - "La articolul 164 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2 indice 1), cu următorul cuprins:

'Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 01 ianuarie 2021, urmând cala data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din salariul minim brut pe economie.'"

În prezent, salariul minim brut este de aproximativ 40% din salariul mediu brut.

Proiectul integral, expunerea de motive şi lista semnatarilor, AICI! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.