Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD riscă DIZOLVAREA dacă merge pe varianta Vioricăi Dăncilă?

nucleara

CEX PSD a votat, vinerea trecută, organizarea unui Congres extraordinar pe 29 iunie și premierul Viorica Dăncilă, alături de majoritatea șefilor de filiale, doresc să fie aleasă în acest Congres noua conducere a partidului printr-o nouă metodă. Legea spune că PSD riscă dizolvarea dacă merge pe această variantă.

PSD vrea ca în Congresul din 29 iunie să modifice Statutul PSD astfel încât președintele partidului să nu mai ales de toți membrii partidului, ci alegerea șefului PSD să se facă de delegații trimiși de filialele la Congres, numărul delegaților din fiecare județ urmând să fie stabilit în baza unei norme de reprezentare agreată în partid în baza mai multor criterii precum numărul de membri sau rezultatele din ultimele alegeri.

După care, în același Congres, să se procedeze la alegerea președintelui PSD și a președintelui executiv PSD, potrivit noului Statut.

Potrivit legii partidelor politice (legea nr.14 din 9 ianuarie 2003, republicată), dacă PSD își modifică Statutul și face alegeri fără să anunțe la  Tribunal modificarea Statutului, atunci riscă dizolvarea.

Liderii PSD se află acum într-o nouă ședință CEX și mai mulți lideri vor să ceară amânarea Congresului de alegeri. Dăncilă a spus la intrarea în ședință că rămâne cum s-a stabilit:`Categoric nu (se amana Congresul). S-a luat o decizie în CEX, deciziile luate sunt prin vot. Ele nu se modifică. Un partid care se respectă nu se răzgândește peste noapte".

Ce spune legea:

  1. Orice modificare a Statutului unui partid se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării (art.25, alin.2). Cerereade modificare a statutului se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile. În termen de 3 zile de la data depunerii cererii, anunţul cu privire la aceasta se publică de către solicitant într-un ziar central de mare tiraj. Tribunalul Bucureşti examinează cererea în şedinţă publică, cu participarea reprezentantului Ministerului Public. Persoanele fizice sau juridice interesate pot interveni în proces, dacă depun o cerere de intervenţie în interes propriu, potrivit Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată. Tribunalul Bucureşti se pronunţă asupra cererii în cel mult 15 zile de la expirarea celor 15 zile de afișare a cererii de modificare a statutului. Împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti se poapte face apel la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 5 zile de la comunicare. Curtea de Apel Bucureşti va examina apelul în şedinţă publică, în termen de cel mult 15 zile de la înregistrarea acestuia. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
  2. În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acţionează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucureşti încetarea activităţii partidului politic şi radierea acestuia din Registrul partidelor politice. În termen de 15 zile de la înregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul Bucureşti se va pronunţa asupra acesteia. Împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti partea interesată poate face apel la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 5 zile de la data comunicării hotărârii. Curtea de Apel Bucureşti se pronunţă prin hotărâre definitivă în termen de 15 zile de la înregistrarea apelului. Hotărârea definitivă de admitere a modificării statutului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.