Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD: ROBOR a depășit pragul de 3%. Pierd românii cu credite și BNR, câștigă băncile comerciale

psd

Partidul Social Democrat acuză guvernarea PNL că, prin măsurile luate, avantajează corporațiile și băncile comerciale. PSD precizează că ROBOR la trei luni a depășit pragul de 3%, fiind o pierdere pentru românii cu credite în valută și BNR și un câștig pentru băncile comerciale.

„După scăderea constantă a ROBOR în urma măsurilor luate prin OUG 114, venirea PNL la guvernare readuce acest indicator pe o tendință de creștere abruptă. Ieri ROBOR la 3 luni a depășit pragul de 3% (de la 2,99% la 3,03%). Pierd cetățenii care au credite în lei luate înainte de adoptarea OUG 114. Pierd și românii cu credite în valută, ale căror rate cresc odată cu devalorizarea accelerată a leului. Pierde și BNR, care a cheltuit 1,2 miliarde de euro în încercarea de a apăra leul de declarațiile iresponsabile ale ministrului Finanțelor. Câștigă, desigur, băncile comerciale!
Asta înseamnă trecerea de la o guvernare pentru oameni, la o guvernare pentru corporații!”, se arată în mesajul postat de PSD pe Facebook.

ROBOR la trei luni a urcat la 3,03% luni față de 2,99% vineri, în timp ce ROBOR la șase luni a urcat la 3,12% de la 3,09%.

Leul s-a apreciat ușor în raport cu moneda euro luni, câștigând 0,04 bani, fiind cotat de către Banca Națională a României (BNR) la 4,7777 lei, sub valoarea de vineri, de 4,7781 lei, precum și sub cea de joi, de 4,7788, când BNR a intervenit în piață după ce cursul a ajuns la 4,8 lei pentru un euro.

În ultimele patru săptămâni leul și-a accentuat tendința de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât și pe piața valutară unde joacă și bancheri de investiții cu activități internaționale.

Precedentul maxim istoric a fost atins joi, 21 noiembrie, la 4,7808 lei/euro.

Dolarul a scăzut la 4,3378 lei luni, după ce vineri a fost cotat de BNR la 4,3425 lei, iar lira sterlină a scăzut și ea la 5,5965 lei luni, de la 5,5999 lei vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.