Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - PSD schimbă foaia cu revizuirea Constituției

variante

Social-democrații au ajuns la concluzia informală că revizuirea Constituției se va discuta în Parlament, cel mai devreme în toamnă, cu posibilitatea ca subiectul să fie lăsat pe mâna următoarei legislaturi aleasă în 2020.

„Uitați de subiectul ăsta. Nu o să se întâmple nimic prea curând”, au spus surse social-democrate din Parlament pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

O problemă este faptul că nici până acum CCR nu a validat rezultatul referendumului din 26 mai, de la care a pornit discuția pentru revizuirea Constituției. CCR are semne de întrebare și a fixat următoarea analiză pe 27 iunie.

PSD-iștii spun că sunt două mari piedici care stau în calea revizuirii:

  • Alegerile prezidențiale, alegerile locale și parlamentare (2019-2020) vor face imposibilă o discuție așezată pe revizuirea Constituției pentru că fiecare partid va avea pusee electorale
  • Nu există în Parlament o majoritate suficient de puternică pentru revizuire
  • PSD și ALDE vor o revizuire mai largă a Constituției, față de întrebările de la referendum

Comisia juridică și comisia de constituționalitate din Senat ar fi trebuit să discute, în această săptămâna, calea de urmat pentru revizuirea Constituției, însă ședința nu a mai avut loc.

Surse din opoziție spun că sunt două variante posibile:

  • Înființarea unei comisii speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea unui proiect de revizuire a Constituției, pe modul celei conduse pe vremea USL de Crin Antonescu. Această variantă, spun sursele citate, ar veni mânușă PSD-ALDE pentru că ar avea majoritate și ar putea să ducă ușor proiectul în direcția pe care și-o doresc
  • Discutarea unui proiect de lege de revizuire a Constituției în comisiile juridice de la Senat și Camera Deputaților, înainte de votul în plenurile separate ale celor două camere, o variantă preferată de opoziție.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat după consultările de la Palatul Cotroceni că s-a stabilit formarea unui grup de lucru în Parlament pentru revizuirea Constituției în sensul punerii în aplicare a referendumului:

  • interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție
  • interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare
  • extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență la Curtea Constituțională, singurul care poate face acest lucru în prezent fiind Avocatul Poporului

Grupul de lucru condus de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, nu a avansat de atunci nicio soluție privind calea de urmat.

Citește și: Episod spumos cu Traian Băsescu la moțiunea de cenzură: Tăriceanu l-a 'salvat' pe fostul său adversar nr.1 dintr-o situație delicată .

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.