Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD se așteaptă ca legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să fie tranșată la CCR: Klaus Iohannis ar putea interveni

www.ccr.ro
CCR

Senatorul PSD, Adrian Țuțuianu, a declarat, după ce forul superior al Parlamentului a adoptat legea privind declasificarea deciziei CSAT 17/2005 privind combaterea corupției, că se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să o retrimită la reexaminare sau să fie atacă la CCR de către Opoziție.

Țuțuianu a declarat, luni, că se așteaptă la o reexaminare din partea președintelui Klaus Iohannis sau la o sesizare la CCR din partea partidelor din opoziție în privința proiectului de lege privind declasificarea deciziei CSAT privind combaterea corupției, adoptat de Senat, scrie mediafax.ro.

Citește și: Schimbare de proporții la Kanal D! După 10 ani, a fost înlocuit!

„Rămâne ca legea să meargă de la Senat la Camera Deputaților. Probabil că ea va comporta discuții din partea președintelui. Mă aștept să existe o cerere de reexaminare sau o solicitare la CCR din partea partidelor politice din opoziție, în special USR care astăzi s-a pronunțat în privința acestui act normativ. Eu cred că normalitatea care trebuie susținută de orice om responsabil este aceea în care părțile sunt egale într-un proces penal, și acuzarea și apărarea să aibă aceleași elemente pe baza căruia să poarte discuții”, a afirmat Adrian Țuțuianu.

Senatorul PSD a precizat, în privința proiectului legislativ pentru declasificarea hotărârii CSAT privind combaterea corupției, că are ca scop clarificarea situației din justiție din 2009 până în prezent.

Citește și: Țiriac pregătește o mega-tranzacție. Ce vrea să pună la vânzare omul de afaceri

„Colegii mei, care avem alte opinii pe subiecte politice, nu am spus că nu promovăm mai departe întregul pachet de legi care să vină să clarifice ceea ce s-a întâmplat în justiția românească din 2009 până astăzi; protocoale, lucruri pe care dumneavoastră le cunoașteți foarte bine. Proiectul de lege adoptat astăzi (luni-n.r) vine să clarifice acele situații. Este firesc să cunoaștem cu toții în baza cărui act normativ sau act administrativ, anumite persoane au făcut obiectul unor investigații, cum s-au desfășurat acele investigații, dacă au fost respectate regulile statului de drept și principiul egalității. Revizuirea este de asemenea importantă. Este o cale de atac prevăzute de Codul de procedură penală. Parlamentul dă posibilitatea părților dintr-un proces penal să valorifice o cale de atac extraordinară, pe care o va soluționa o instanță de judecată”, a adăugat Țuțuianu.

Citește și: Tudorel Toader, mesaj dedicat ‘celor care nu vor să priceapă’ ! Ce le-a transmis ministrul

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege, inițiat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției.

"Se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA și SRI în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr. 003064 din 04.02.2009", prevede amendamentul lui Traian Băsescu depus la proiectul de lege pentru declasificarea hotărârii CSAT nr 17/2005 privind combaterea corupției.

Citește și: Incredibil! Cu ce pensie poate trăi fiica Andei Călugăreanu, Ioana Tufaru

Proiectul a fost inițiat de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Drăghici.

Comisiile pentru apărare și pentru administrație publică ale Senatului au dat raport comun de admitere, pe 16 octombrie, cu un amendament al lui Traian Băsescu, asupra proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei.

Citește și: Se dă startul! Primăria oferă mii de eco-vouchere- Cum poți intra în posesia lor

"Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit”, prevede modificarea adusă articolului 4, de unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul PSD, Mircea Drăghici.

De asemenea, o altă prevedere a propunerii legislative se referă la revizuirea documentului.

Citește și: Schimbare de proporții la Kanal D! După 10 ani, a fost înlocuit!

"Cauzele în care ai fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei", prevede articolul 5.

Pe 29 iunie, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici au depus pentru dezbatere şi adoptare propunerea legislativă pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei.

Citește și: Țiriac pregătește o mega-tranzacție. Ce vrea să pună la vânzare omul de afaceri

Proiectul a fost înregistrat în procedură de urgență, Senatul fiind prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.