Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD și USR ar beneficia din plin de rămânerea lui Nicolae Ciucă în Guvern (analiza unui expert)

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă trebuie să aibă grijă la „prietenii” care îl împing acum spre un post de subaltern al lui Marcel Ciolacu, avertizează Cristi Hrițuc, analist politic, cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova. Hrițuc a explicat posibilele mesaje avute de partide, în cazul în care Nicolae Ciucă alege un post în Guvern sau unul în Parlament.

„Este clar că într-un fel sau în altul, cele două partide PSD și PNL se vor înțelege și vor merge mai departe, cu sau fără UDMR. PSD și PNL au ajuns dependente unul de celălalt în perioada asta. Matematic nu există o soluție care să permită o altă formulă guvernamentală. După ruperea USR și după plecarea lui Orban, ar fi nevoie de o alianță cu mai multe partide la aceeași masă, o formulă mult mai fragilă. Ce nu este clar la acest moment, ce va face Nicolae Ciucă? Va opta pentru formula de Vicepremier sau Președintele Senatului? Cine ar beneficia de pe urma faptului că Nicolae Ciucă ar alege postul de Vicepremier?”, își începe Hrițuc analiza, pe blogul personal.

Calcule

„PSD și USR în primul rând. PSD pentru că ar putea să joace cartea 'am adus PNL la comanda noastră'. ”Ciucă este subalternul lui Ciolacu”. Nu ar face-o neapărat direct. Nu ar ieși liderii din teritoriu să dea astfel de mesaje la televizor, dar ar avea grijă ziariștii arondați partidului să țipe de dimineață și până seara. Mesajul s-ar duce ca punctaj către structurile de partid și activiștii l-ar folosi în discuțiile informale.

USR a început deja de ceva vreme să folosească o linie de mesaj de genul ”Ciolacu conduce PNL”. Poziția de Vicepremier ar veni și ar da USR ului un argument în plus, practic ar parafa în acte că Ciucă este condus de Ciolacu.

Nu în ultimul rând, tabăra de opoziție din PNL s-ar bucura ca Ciucă să fie Vicepremier. Le-ar folosi de minune anul viitor dacă partidul va lua un scor prost. Ar putea vinde ușor mesajul pe care au încercat să îl folosească și acum: PNL este la remorca PSD și l-ar amplifica cu ideea Ciucă a ales să fie subalternul PSD. Tabăra de opoziție care momentan s-a liniștit, poate și din cauza unor dezvăluiri de presă, poate și pentru că și-au dat seamă că nici n-au un lider credibil și nici soluții alternative de guvernare, așteaptă momentul propice pentru a da atacul. Dacă PNL va lua un scor prost la europarlamentare, atunci vom vedea iar declarații belicoase și știri pe ”surse” despre nemulțumirile din partid”, a spus analistul.

Miza pentru Nicolae Ciucă

„Pentru Ciucă este vital să își păstreze un spațiu cât mai larg de manevră. Postul de Președinte al Senatului îi conferă acest lucru. Poate fi postul care îi asigură și un control direct asupra inițiativelor legislative, dar și ”libertatea” necesară în perioada următoare. Ar putea din acea poziție să critice mai ușor greșelile Guvernului, să ceară corectarea anumitor măsuri sau să vină și să prezinte ”anticipat” măsurile bune pe care le va lua Executivul. În fond, să facă ce a făcut Ciolacu.

Dacă PSD este acum perceput drept partidul care a încălecat PNL este și datorită faptului că Ciolacu a știut să facă jocul de-a opozantul. Când realiza că o măsură e nepopulară sau că există o problemă de imagine, Ciolacu ieșea public și critica. Am văzut cum a avut o campanie directă îndreptată împotriva lui Virgil Popescu sau cum ieșea în declarații de presă înaintea unor decizii importante și lăsa impresia că măsura bună va fi luată datorită PSD ului.

Și din punct de vedere tehnic, e mai important postul de Președinte al Senatului decât cel de Vicepremier. Presa va fi mai interesată de punctul de vedere al numărului unu-președinte al Senatului, decât de punctul de vedere al omului doi sau trei din Guvern. Va fi o platformă mult mai bună de comunicare. Nu în ultimul rând se reduce posibilitatea întinderii unor curse. Cum ar fi dacă PSD prin presa sa ar direcționa atacuri directe spre Nicolae Ciucă și spre domeniu pe care îl păstorește? Nu m-ar mira să văd și scena în care Ciucă este luat la rost într-un interviu direct pe domeniul său, ca a doua zi să iasă un social democrat să prezinte o altă abordare legată de acel domeniu. Poate nu acum, dar în preajma alegerilor.

Există mecanism de control în cadrul Coaliției. Deciziile se iau acolo. Nu este nevoie de Ciucă în Guvern pentru respectarea acestora. Partidul s-a liniștit de voie de nevoie, liberalii nu trebuie să livreze ”muniție” partidelor de opoziție, postul numărul doi în ierarhia statului conferă mai mult spațiu de manevră. Așadar, Ciucă trebuie să aibă grijă la ”prietenii” care îl împing acum spre un post de subaltern al lui Ciolacu!”, a avertizat Cristi Hrițuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.