Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD solicită extinderea interdicției fumatului în cluburi, restaurante și spații de joacă

fumat_pasiv

Proiectul de lege privind interzicerea fumatului în institutiile publice, adoptat de Senat, nu stopeaza complet fumatul în spatiile închise, fiind necesar ca interdictia sa fie extinsa si la baruri, cluburi, restaurante si spatii de joaca, sustine deputatul Aurelia Cristea.

Deputatul Aurelia Cristea precizeaza ca initiativa legislativa, care apartine deputatului PSD Tamara Ciofu, prevede interzicerea completa a fumatului în spatiile autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, ale institutiilor si unitatilor de învatamânt, precum si în unitatile sanitare, de stat si private.

"Este foarte important ca Senatul României a facut acest prim pas în interzicerea completa a fumatului în institutiile publice. Consider însa ca interzicerea completa a fumatului trebuie extinsa si la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante si în alte unitati de alimentatie publica, nu doar în institutiile publice, modificare sustinuta de societatea civila prin numeroase petitii, dezbaterea si consultarea publica organizata la Cluj întarind acest demers. Nu putem avea «jumatati de masura» când vine vorba de sanatatea copiilor nostri", sustine Aurelia Cristea, potrivit Mediafax.

Ea propune ca prin proiectul legislativ pentru modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun sa se interzica complet fumatul si în spatiile de joaca pentru copii, în spatiile închise de la locul de munca si în mijloacele de transport în comun.

Deputatul a mai inclus în propunerea legislativa "interzicerea comercializarii cu amanuntul a produselor din tutun în spitale si în unitati de învatamânt si la o distanta mai mica de 250 metri fata de orice punct de acces în spitale si unitati de învatamânt", precum si înfiintarea unei "linii telefonice de sesizare, creata de ANPC, în care se pot sesiza contraventiile determinate de încalcarea legii".

Aurelia Cristea arata ca modificarea Legii 349/2002 trebuie sustinuta sub forma sa integrala, având în vedere ca "este în interesul întregii societati ca tânara generatie sa creasca într-un mediu mai sanatos, iar România sa se alinieze standardelor europene în privinta prevenirii si combaterii efectelor consumului produselor din tutun si a fumatului pasiv".

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votata, în 18 martie, de senatori cu 86 de voturi "pentru", 30 de "împotriva" si opt abtineri.

În 18 februarie, când s-a discutat prima data proiectul în plen, la propunerea lui Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sanatate pentru a fi modificat, în sensul reglementarii posibilitatii ca în institutiile publice sa poata fi amenajate spatii speciale pentru fumat.

"Daca stai zece ore în aceasta institutie, sunt zile când am stat si 12, sunt zile în care am stat foarte putin, unde sa fumez? Chiar nu pot sa am un loc amenajat într-o institutie publica, unui mic, sa fumez o tigara, pentru ca (?), atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poti sa omori un om cu aceasta lege. Lasa-i un locsor, acolo, de fumat!", argumenta Dumitru Pelican, care este fumator.

De altfel, legea a determinat, atunci, discutii contradictorii în plenul Senat. Retrimisa la Comisia de sanatate, senatorii au decis, pe 10 martie, sa pastreze proiectul fara amendamente, în sensul interzicerii totale a fumatului în spatiile publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.