Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episod inedit în Senat: PSD a 'executat' un liberal cu voturile AUR și USR

alianta

Propunerea PSD de revocare din funcţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate a preşedintelui CJ Timiş, liberalul Alin Nica, a fost adoptată marţi, cu majoritate de voturi, de Comisia juridică a Senatului. Propunerea PSD a fost susţinută de USR şi AUR, informează Agerpres.

"Cu majoritate de voturi, propunerea PSD este adoptată în cadrul Comisiei juridice şi urmează să fie sesizat plenul", a anunţat preşedintele Comisiei Juridice, senatorul liberal Cristian Ţâgârlaş, după încheierea dezbaterilor în cadrul cărora au fost analizate argumentele lui Alin Nica.

Ţâgârlaş s-a declarat împotriva solicitării PSD de revocare din funcţie a liberalului Alin Nica, despre care a spus că a avut o manifestare "corectă", iar prezumţia de nevinovăţie este un element "extrem de important", este un principiu care se află la baza democraţiei, iar acesta nu poate fi depăşit de niciun fel de interes, "chiar dacă un interes politic".

În apărarea colegului de partid

"Îmi menţin punctul de vedere, respectiv prezumţia de nevinovăţie este un element extrem de important, un principiu pe care se află democraţia practic. Există aceste principii, nu pot să fie depăşite de nimeni şi pe niciun fel de interes, chiar dacă este un interes politic, care poate să aibă un anumit scop curativ. În altă ordine de idei, dispoziţiile legale incidente clasifică persoanele care pot ocupa astfel de funcţii în Consiliul Naţional de Integritate. Nicio condiţie, respectiv niciun element de acolo nu a fost încălcat de către domnul Nica. De altfel, cei care l-au propus - structura aferentă, consiliile judeţene - îşi menţin această poziţionare, Senatul nu poate să revoce intempestiv un mandat decât dacă una dintre condiţiile care stau la baza numirii lui ar fi încetat. Nu există decât o sesizare făcută de către ANI către Parchetul General. Există prezenţa de nevinovăţie (...). De altfel, manifestarea domnului Nica a fost corectă, colegii de la PSD nu au avut răbdare ca să fie comunicată tuturor membrilor comisiei şi să putem discuta pe cale de cunoştinţă, motiv pentru care eu sunt împotriva acestei solicitări. Am pregătit un punct de vedere scris, pe care îl voi comunica colegilor mei după încheierea şedinţei şi urmează să-l prezint mâine în plenul Senatului", a transmis Ţâgârlaş.

El a făcut trimitere la cazul primarului Sectorului 5, Cristian Popescu - Piedone, care a fost achitat şi a revenit în primărie.

"Cazuistica chiar recentă, în care primarul Sectorului 5 a fost achitat şi a revenit în primărie după ce a ispăşit un număr mare de zile în puşcărie, ar trebui să ne atragă atenţia asupra consecinţelor pe care le putem avea dacă nu respectăm acest drept", a conchis vorbitorul.

PSD și USR fac front comun

Ordinea de zi a plenului Senatului a fost suplimentată, miercurea trecută, la solicitarea senatorului USR Raoul-Adrian Trifan, cu revocarea din funcţie a lui Alin Nica, membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI.

El a afirmat că este " cel puţin imoral" ca Alin Nica să mai facă parte din ANI.

"Vreau să iau cuvântul pe procedură pentru a vă aduce la cunoştinţă o situaţie foarte gravă, care există la vârful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), iar aceasta este că domnul Alin Nica, care este preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, face parte din Consiliul Naţional de Integritate, practic forul care conduce ANI. Or, domnul Alin Nica a fost cercetat de către ANI, iar ANI a făcut o sesizare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deci a fost trimisă o sesizare pentru indicii referitoare la infracţiunile de conflict de interese, respectiv folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane", a susţinut Trifan.

"Este cel puţin imoral ca acest om să mai facă parte în continuare din acest for care conduce ANI, practic instituţia care îl cercetează şi care a făcut acea sesizare către Parchet. Drept urmare, domnule preşedinte, vă solicit să suplimentăm ordinea de zi cu un vot de revocare a domnului Alin Nica din CNI, pentru că Senatul numeşte membrii acestui for, tot Senatul poate să-i şi revoce", a conchis senatorul USR.

Organizaţia PSD Timiş a transmis, săptămâna trecută, un comunicat de presă în care i-a cerut liderului PNL Timiş să demisioneze din CNI, deoarece se află "într-un mare conflict de interese din moment ce are atribuţii de control asupra unei instituţii care îl cercetează".

"Faptul că în Senat s-a încercat revocarea lui Nica din funcţia de membru al CNI reprezintă, de fapt, normalitate, dar singurul care nu vede acest lucru este chiar preşedintele PNL Timiş, iar el se agaţă cu disperare de o funcţie care, probabil speră domnul Nica, îl va salva. Moral ar fi, dacă tot a pomenit acest termen care îi este absolut străin, să demisioneze din Consiliul Naţional de Integritate şi să evite un moment penibil, cum ar fi demiterea sa prin votul senatorilor", se mai afirmă în comunicatul PSD Timiş.

Organizaţia PSD Timiş a transmis, săptămâna trecută, un comunicat de presă în care i-a cerut liderului PNL Timiş să demisioneze din CNI, deoarece se află "într-un mare conflict de interese din moment ce are atribuţii de control asupra unei instituţii care îl cercetează".

Explicația lui Alin Nica

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, lider al organizaţiei judeţene PNL Timiş, respinge toate acuzațiile care i se aduc.

"Vă rog să analizaţi temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora se solicită revocarea mea din funcţia de membru al CNI şi să constataţi că acestea exced dispoziţiilor legale, respective prevederilor Legii nr.144/2007 conform cărora mandatul de membru al Consiliului încetează înainte de termen prin revocare de către Senat pentru neîndeplinirea atribuţiilor legale, prin demisie, ori în caz de deces (...). Până la clarificarea acestei situaţii, vă rog respectuos să respingeţi solicitarea Grupului PSD din Camera Deputaţilor nr.993/8.06.2023", precizează Nica, într-o scrisoare adresată BP al Senatului.

El mai susţine că nu se găseşte în niciuna dintre situaţiile prevăzute de lege, considerând că şi-a îndeplinit cu "responsabilitate şi interes pentru muncă" atribuţiile ce-i revin în calitate de membru al Consiliului.

"Împrejurarea că faţă de subsemnatul a fost formulată o sesizare penală pentru infracţiuni apreciate drept conflict de interese, respectiv fals în declaraţii, nu reprezintă un motiv pentu revocarea mea din funcţia de membru al Consiliului. Mă găsesc sub protecţia prezumţiei legale de nevinovăţie care nu poate fi răsturnată decât prin pronunţarea faţă de subsemnatul a unei soluţii definitive de condamnare (...). Orice altă interpretare ar deschide drumul unor abuzuri şi al unor măsuri de retorsiune faţă de persoane a căror vinovăţie nu a fost stabilită cu caracter definitiv", afirmă Nica.

Potrivit acestuia, într-un raport de evaluare, ANI nu l-a declarat nici în stare de incompatibilitate şi nici în conflict de interese.

"Un raport de evaluare emis de ANI concluzionează că 'nu au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă', însă că au identificat indicii cu privire la săvârşirea de către mine a unor potenţiale infracţiuni sesizând în acest sens Parchetul de pe lângă ÎCCJ pentru competentă verificare... Ceea ce rezultă clar din raport este că ANI nu m-a declarat nici în stare de incompatibilitate şi nici în conflict de interese (...) Mă pun la dispoziţia organelor de urmărire penală ori de câte ori voi fi solicitat, cu toate explicaţiile necesare în legătură cu presupusele fapte penale de care sunt învinuit", punctează Nica în scrisoarea adresată BP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.