Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Psihologii anunță că nu e de glumă cu foamea: Oamenii care nu au ce mânca pot deveni extrem de violenți

greva foamei

Cu cât oamenii se simt mai înfometați, cu atât devin mai furioși. Un studiu constată că foamea este un lucru real și e asociată cu sentimente mai puternice de furie și iritabilitate. Copiii care merg flămânzi la școală au mai puține șanse să învețe bine.

Într-unul dintre primele studii care au explorat modul în care foamea afectează emoțiile în timp ce oamenii își duc viața de zi cu zi, psihologii au descoperit că, cu cât oamenii se simțeau mai înfometați, cu atât deveneau mai furioși - sau înfometați.

Studiul a fost realizat după ce profesorul Viren Swami, psiholog social la Universitatea Anglia Ruskin, a fost provocat să se întrebe dacă senzația de foame este un fenomen real, scrie The Guardian, scrie Mediafax.

În colaborare cu cercetători din Austria și Malaezia, Swami a recrutat 64 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani pentru a-și înregistra emoțiile și senzația de foame de 5 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

În timp ce relația dintre foame și emoții a fost studiată în laboratoare, voluntarii și-au monitorizat sentimentele în timp ce își desfășurau rutina zilnică.

În jurnalul „Plos One”, psihologii descriu cum foamea a fost asociată cu sentimente mai puternice de furie și iritabilitate și cu niveluri mai scăzute de plăcere.

"Se pare că a fi flămând este un lucru real", a declarat Swami.

Studiul nu propune soluții radicale, dar Swami crede că a putea să recunoști și să etichetezi emoția poate fi în sine de ajutor.

"De multe ori, s-ar putea să fim conștienți de ceea ce simțim, dar să nu înțelegem cauza acesteia. Dacă putem să o etichetăm, suntem mai în măsură să facem ceva în legătură cu ea", a spus el.

Cercetătorii au o serie de ipoteze care urmăresc să explice de ce foamea poate prelua controlul asupra emoțiilor noastre. Una dintre ele se bazează pe studii care sugerează că un nivel scăzut de zahăr în sânge crește impulsivitatea, furia și agresivitatea. Dar nu este clar dacă o astfel de pierdere a autocontrolului poate apărea în urma unor mici scăderi ale glicemiei. Un altul spune că, atunci când oamenilor le este foame, este mai probabil ca aceștia să vadă lumea cu „ochi iritați”.

Indiferent de mecanism, Swami consideră că studiul ridică o problemă serioasă: copiii care merg flămânzi la școală au mai puține șanse să învețe eficient și mai multe șanse să aibă probleme de comportament, astfel încât asigurarea unei alimentații corespunzătoare elevilor trebuie să fie o prioritate.

Pentru adulții care constată că abilitățile lor sociale se prăbușesc după ce sar peste prânz, sfatul este simplu: "Să nu vă fie foame", a spus Swami. "Deși pentru mulți oameni este mai ușor de spus decât de făcut".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.