Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pușcăriile din toată țara stau pe un butoi de pulbere. Decizia ANAF care îi înfurie pe deținuți

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Pușcăriile din mai toată țara stau iar pe un butoi cu pulbere gata să explodeze. Conturile a sute de deținuți, obligați prin sentințe judecătorești să achite prejudiciile create în urma comiterii unor infracțiuni, au fost blocate. În timp ce ANAF-ul îi execută pe pușcăriași, datornicii acuză conducerile închisorilor că încalcă legea umblându-le și la conturile personale, alimentate de familii, informează Libertatea.

Un fost primar PSD, ucis lângă propria maşină: A fost găsit cu gâtul tăiat

Pe adresele penitenciarelor din toată țara au început să ”curgă” adrese oficiale cu antetul ANAF prin care pușcăriașii obligați prin sentințe judecătorești de condamnare să achite prejudicii nerecuperate în urma unor fapte penale sunt somați să-și plătească datoriile. În baza acestor documente fiscale, șefii de pușcării au blocat imediat – precum orice organ fiscal care acționează în cazul oamenilor aflați în libertate -, tot ce înseamnă cont bancar. Așa se face că, peste noapte, sute de infractori datori la stat din diverse motive s-au trezit că nu mai au bani să-și cumpere nici măcar un covrig de la buticul închisorii sau să dea un telefon acasă, pentru că le-au fost golite cartelele de plată. De aici și până la revoltă nu a fost decât un pas, așa că pușcăriașii lipsiți de orice sursă de venit s-au dus cu jalba-n băț la șefii de secții pentru a primi explicații.

Elena Udrea, atac fără menajamente la Victor Ponta: este principalul VINOVAT

Așa au aflat că atât conturile în care li se virează sumele pe care le primesc drept salariu dacă muncesc după gratii, dar și cele personale, ce pot fi alimentate de familii, de prieteni sau de organizații de binefacere, au fost blocate la grămadă. ”Ilegal”, spun ei, amenințând cu greva foamei. Pe ce se bazează sutele de hoți datori la stat care spun că vor intra în greva foamei atâta vreme cât unui român, la rându-i dator la stat, aflat însă în libertate, i se blochează absolut toate veniturile oficiale, indiferent de proveniența lor? Pe Decizia 3/2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care prevede că prejudiciile care urmează a fi recuperate (creanțe fiscale, altele decât despăgubiri civile) pot fi reținute doar din veniturile obținute nu și din conturile personale. ”(…)se stabilește că veniturile realizate ca urmare a muncii prestate de persoanele aflate în executarea unor pedepse privative de libertate pot fi poprite pentru executarea unor creanțe fiscale stabilite prin hotărâre de condamnare”, se spune în decizia Înaltei Curți. Totodată, Legea 254/2013 privind funcționarea pușcăriilor legiferează ca venit al pușcăriașului doar sumele obținute de acesta prin muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.