Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Puciștii` anti-Orban demonstrează că faci politică degeaba

asd

Ce rost are să mai fii militant politic dacă, după 10 ani de muncă, vine cineva din exterior și îți ia fața cu zâmbetul pe buze, fără niciun efort? Într-un astfel de scenariu, merită să fii militant politic?

Răspunsul la această întrebare îl poate da ori cineva care se bucură de culesul roadelor fără să depună niciun efort ori cineva a cărui frustrări depășesc universul actual. Așa văd eu lucrurile astăzi în PNL. Pe de o parte avem o tabără adunată în jurul lui Ludovic Orban, formată din militanții vechi care au pus de multe ori partidul pe primul plan în viața lor personală, iar de cealaltă parte avem o echipă alcătuită exclusiv din mercenari apăruți din senin pe funcțiile grele din partid, iar mai apoi au fost injectați în funcțiile bănoase ale statului Român. Acum nu spun că cele două tabere sunt formate exclusiv din astfel de oameni, dar în mare tabloul arată așa. Există și într-o parte și în alta membri dedicați care își așteaptă disciplinați locul, cât și mercenari.

Ludovic Orban este un simbol al politicii românești post-decembriste. Are o vastă experiență politică, a experimentat cam toate funcțiile statului român și a trecut prin toți pașii pe care îi impune un partid pentru a te promova în funcții publice. Aceste aspect îl ridică în ochii membrilor de partid care speră că, într-o bună zi, prin muncă, loialitate și dedicare față de partid vor primi șansa de fi parte din grupul de decidenți ai statului român. Pe de altă parte, vechimea și perseverența reprezintă astăzi, în ochii unora, cea mai mare slăbiciune.

Cei 31 de ani de politică în același partid reprezintă astăzi o piatră de moară pentru șeful Partidului Național Liberal. Așa prezintă echipa adversă situația. Sub sloganul „suflul nou”, ei se erijează ca fiind marii reformatori de care țara are nevoie. Cine sunt reformatorii în fond?

Sunt oameni politici noi care nu s-au remarcat cu mari reușite în viață. Cartea lor de vizită este doar noutatea. Într-o lume complet năucită de schimbări după schimbări, acest crez al omului nou a prins până la un punct. Iar gașca Cîțu crede că va funcționa la nesfârșit. Formarea USR, apoi a PLUS și AUR au la bază exact ideea de noutate în politică. Pentru că oamenii chipurile s-au săturat de aceleași figuri.

Faptul că PSD și PNL sunt în continuare principalele formațiuni politice care conduc România demonstrează categoric că povestea oamenilor noi funcționează, dar funcționează limitat. Dacă într-adevăr oamenii și-ar fi dorit schimbarea radicală cum s-a întâmplat în multe cazuri europene, partidele care asigurau status-quo-ul ar fi ajuns la pragul intrării în parlament. Așadar vedem o tendință conservatoare a majorității populației, acest lucru datorându-se și faptului că românii sunt niște observatori politici foarte fini și observă imediat impostura politică.

Florin Cîțu a încălecat acest principiu al noutății în speranța că îl va învinge pe Ludovic Orban. În această luptă stindardul este purtat de oameni cu experiență extrem de mică în partid precum Rareș Bogdan, care are aproape 2 ani de când este membru PNL, netrecând prin nicio organizație internă înainte, generalul Ciucă care nici măcar nu a serbat 1 an de PNL, Cristian Băcanu care e de mai puțin de 4 ani în partid, sau Pavel Popescu, Mara Mareș, Florin Roman, Monica Anisie, Stelian Bujduveanu, Dan Vâlceanu, însuși Florin Cîți care au mai puțin de 5 ani în partid.

Greșeala primordială pe care o face în toată această ecuație este aceea că nu cunoaște membrii Partidului Național Liberal. Este totuși un partid istoric, reînființat după căderea comunismului în 1989, care are oameni cu zeci de ani de experiență. Aceștia credeți că se vor apleca asupra ideii de oameni noi parașutați în funcții? Cu siguranță nu.

content-image

Echipa lui Cîțu visează că va lua Partidul Național Liberal, va șterge totul cu buretele și va începe o reconstrucție radicală, anulând toată munca membrilor de partid. Dar vin cu întrebarea: este într-adevăr soluția corectă și morală? Cum pot niște oameni veniți peste noapte în PNL să decidă ce e bun și ce e rău pentru partid? Ce vor zice sutele de mii de membri care au stat în soare să lipească afișe sau să împartă pliante atunci când un nou venit le va spune că munca lor a fost în zadar și că de acum va trebui să asculte de ei? Cât vor rezista membrii vechi în partid până se vor rupe într-o aripă conservatoare care de fapt va fragmenta din nou dreapta, aruncând România în brațele PSD?

Mai mult, un astfel de scenariu ar trebui să ridice membrilor de la baza partidului întrebarea: mai are sens să faci politică dacă nu ai spatele asigurat? Pentru că arderea etapelor nu este sănătoasă nici pentru democrație, nici pentru partide și mai ales nu este sănătoasă pentru societate per ansamblu. În vremea când oamenii au ajuns să dezvolte cea mai mare ură față de clasa politică, partidele înregistrând un declin vizibil al numărului militanților care în fond și la urma urmei duc greul campaniilor electorale, este complet greșit ca leadershipul să fie unul complet rupt de realitatea internă.

În concluzie, liberalii au de ales în septembrie 2021 între a fi conduși de unii cu experiență politică, care au trecut prin toate funcțiile interne, care cunosc partidul până la bază și care ar asigura stabilitatea inclusiv a guvernării, iar pe de altă parte au opțiunea de a începe un proiect nou, nesigur, cu oameni parașutați direct în funcțiile înalte ale societății, fără să depună niciun efort. Le urăm mult succes!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.