Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pulberea de coji de banane, delicioasă şi hrănitoare

Radu Pop
exquis.ro
banane verzi

Pulberea de coji de banane, delicioasă şi hrănitoare

De fiecare dată când aruncăm o coajă de banană, renunţăm şi la un supliment delicios şi hrănitor. Un studiu de anul trecut a constatat că, uscate şi măcinate în pulbere, cojile de banane sunt pot fi folosite pentru a prepara produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu mai bun, decât produsele din grâu, relatează Rador Radio România.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că adăugarea de coji de banane pulbere în produse alimentare este benefică sănătăţii. Când produsele din experimentul lor au fost testate, consumatorii au declarat că sunt la fel de mulţumiţi de arome ca şi în cazul prăjiturilor cu zahăr. Cojile de banane aduc o porţie generoasă de minerale şi nutrienţi care luptă împotriva cancerului, mult mai multe fibre, magneziu, potasiu şi antioxidanţi. Pe de altă parte, adăugarea unei cantităţi prea mari de făină din coajă de banană a avut drept rezultat fursecuri tari de culoare maro, probabil din excesul de fibre.

Dar preparaţi cu loturi cu făină care conţinea 7,5% coji de banană, textura biscuiţilor a atins un echilibru mult mai atrăgător. Ca bonus, produsele se păstrează bine timp de trei luni, la temperatura camerei. Deşi studiul a analizat doar efectele adăugării de coji de banană la biscuiţii copţi, rezultatele sugerează că ar putea fi luată în considerare şi utilizarea făinii de coajă de banană la prepararea pâinii, prăjiturilor şi pastelor. În 2021, de exemplu, un studiu al produselor de patiserie din coajă de banană a constatat că produsul copt rezultat a avut o culoare naturală alimentară şi o valoare nutritivă crescută.

Potrivit unei cercetări din 2016, înlocuirea a până la 10% din făina de grâu cu făină de coajă de banană poate îmbogăţi pâinea coaptă cu un conţinut mai mare de proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opţiune sănătoasă, ci poate ajuta şi la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40% din greutatea unei banane este conţinută în coajă şi de cele mai multe ori, cojile bogate în nutrienţi sunt pur şi simplu aruncate. Desigur, cojile de banane sunt destul de inutile când sunt crude. Dar dacă sunt preparate corect, pot avea un gust foarte bun, putând chiar prelungi perioada de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante şi antimicrobiene. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cojile altor fructe, cum ar fi mango, care s-a dovedit, de asemenea, că măresc proprietăţile antioxidante ale prăjiturilor şi le îmbunătăţesc gustul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.