Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pungile din plastic, produse contra cost în Japonia

factorydirectpromos.com
pungi din plastic

Magazinele din Japonia au început de miercuri să factureze pungile din plastic, în virtutea unei reforme legislative intrate în vigoare şi care vizează limitarea folosirii în exces a acestor ambalaje poluante de către locuitorii niponi, informează AFP.

Magazinele de tip "konbini", minimarketuri de cartier omniprezente în Japonia, sunt libere să îşi fixeze preţul dorit pentru aceste pungi. Preţul lor este simbolic, variind în jurul valorii de 3 yeni (mai puţin de 3 eurocenţi), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

Noua dispoziţie pare să aibă efect. "Îmi fac cumpărăturile într-un konbini în fiecare dimineaţă. Ştiam acest lucru (că pungile din plastic vor deveni produse contra cost, n.r.), aşa că mi-am adus propria sacoşă", a declarat o cumpărătoare niponă pentru radioteleviziunea publică NHK.

Numeroase localităţi din Japonia impun o triere minuţioasă a deşeurilor menajere (plastic, sticlă, hârtie), dar cele mai multe dintre ele, inclusiv cele din plastic, sunt incinerate, un procedeu care produce gaze cu efect de seră.

În Japonia, o ţară în care clientul e rege - cutiile pentru prânz sunt de unică folosinţă, bananele şi chiar prunele sunt ambalate individual -, iar refuzul unui capac pentru paharul de cafea sau al unei pungi folosite pentru a proteja un aliment deja ambalat în plastic generează de cele mai multe ori uimire în rândul comercianţilor.

Citește și: Ludovic Orban începe luna cu ședință de guvern: Actele introduse pe ordinea de zi

În 2018, Guvernul de la Tokyo a anunţat obiectivul de a reduce cu 25% până în 2030 producţia anuală niponă de deşeuri din plastic, care era de 9,4 milioane de tone.

Japonia este al doilea producător mondial de deşeuri din plastic per cap de locuitor după Statele Unite ale Americii, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Introducerea unei plăţi generalizate pentru pungile din plastic "are drept obiectiv să îi încurajeze pe oameni să se gândească de două ori înainte de a decide dacă punga este cu adevărat necesară şi să îi facă îşi revizuiască modul de viaţă", a precizat Guvernul japonez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.