Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătorul de cuvânt al PNL, reacție la decizia șocantă a UEFA de a permite maghiarilor să afișeseze steagul Ungariei Mari

Facebook/ Ionut Stroe
ionut stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului, a comentat într-o postare pe Facebook anunţul Asociaţiei maghiare de fotbal (MLSZ) privind introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale, afirmând că politica nu are ce să caute în sport, motiv pentru care speră că ştirea ppotrivit căreia UEFA ar fi fost de acord ca Ungaria să folosească la fotbal ”un drapel cu însemne revizioniste” să fie inventată sau o lansată artificial de nişte minţi înflăcărate. El îşi exprimă speranţa ca UEFA să nu accepte aşa ceva.

”Am spus de foarte multe ori: politica nu are ce să caute în sport. Sper de aceea că știrea pe care am văzut-o în seara asta, cum că UEFA ar fi fost de acord ca Ungaria să folosească la fotbal un drapel cu însemne revizioniste, să fie o știre inventată. Sau cel mult o informație lansată artificial de niște minți înflăcărate.

Până vine un punct de vedere oficial de la forul european, mă rezum să subliniez că un asemenea eveniment ar fi un precedent periculos. Ar veni în contradicție cu toate principiile care guvernează sportul. Nu ar face decât să sufle în pânze extremiștilor care pescuiesc oricum mereu în vremuri tulburi, ca cele de azi.

Mă aștept, deci, ca UEFA să nu accepte așa ceva, să nu dea oxigen unor teorii revizioniste, să nu permită intoxicarea fotbalului de către interese și mize politice.

Până la clarificarea poziției UEFA, recomand tuturor să fie reținuți în a prelua sau comenta ceva ce ar putea fi o poveste ruptă de realitate. Este un context în care sunt aruncate multe „fitile” de acest fel, tocmai de către cei care vor tensiune, dezbinare și o slăbire a societăților noastre.”, scrie Ionuț Stroe.

Contextul întregului scandal

Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat, marți, pe site-ul oficial, cu titlul „Decizie: MLSZ permite introducerea textilelor care înfățișează harta istorică a Ungariei”, că strict la următoarele două meciuri ale naționalei maghiare de fotbal, cu Estonia și Bulgaria, fanii vor putea afișa inscripții cu harta Ungariei Mari.

De remarcat că la aceste meciuri Ungaria va fi organizatoarea meciurilor, iar Federația nu a spus nici dacă la meciurile din deplasare le va permite fanilor săi să afișeze respectivele inscripții și nici dacă decizia va fi prelungită la alte meciuri jucate de națională în Ungaria.

Explicațiile

În comunicatul Federației maghiare se arată că federația „a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE” privind folosirea simbolurilor maghiare de către fani, la meciuri.

„Cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor”, arată Federația Maghiară.

În comunicat nu este publicată adresa primită de la UEFA și FARE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.