Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pușkin și Dostoievski ar putea dispărea din bibliotecile ucrainene: 100 de milioane de cărți ruse riscă să fie eliminate de autoritățile de la Kiev

smartradio.ro
clasici biblioteca statui carti

Directorul Institutului Ucrainean al Cărții, Aleksandra Koval, a afirmat luni că, potrivit estimărilor sale, numărul „cărților de propagandă rusă” care ar putea fi eliminate din biblioteci se ridică la peste 100 de milioane, inclusiv volume aparținând clasicilor ruși, potrivit Interfax Ucraina.

Dacă estimările se confirmă, atunci aproape jumătate din toate cărțile din bibliotecile din Ucraina ar putea fi retrase.

„Conform estimărilor mele, ar putea exista acum peste 100 de milioane de exemplare de literatură în bibliotecile publice care vor trebui eliminate. Desigur, vrem să o facem mai repede, dar ar fi bine ca până la sfârșitul anului să fie eliminate măcar literatura dăunătoare ideologic publicată în epoca sovietică, precum și literatura rusă anti-ucraineană”, a spus Alexandra Koval.

În primul rând, vor fi eliminate „cărțile cu conținut anti-ucrainean cu narațiuni imperiale”, „literatura de promovare a violenței” și „cărțile despre politică pro-rusă și șovină”. În a doua etapă, literatura în limba rusă publicată în Rusia după 1991 va fi confiscată.

Alexandra Koval a adăugat că și clasicii vor fi înlăturați, întrucât poeții și scriitorii ruși, precum Alexandr Pușkin și Fiodor Dostoievski, au pus bazele „măsurii rusești” și ale mesianismului rus.

„ Este de fapt o literatură foarte dăunătoare, poate afecta cu adevărat părerile oamenilor. Deci părerea mea personală este că aceste cărți ar trebui eliminate și din bibliotecile publice și școlare. Probabil că ar trebui să rămână în bibliotecile universitare și de cercetare pentru experți pentru a studia rădăcinile răului și totalitarism”, a subliniat Koval.

De asemenea, cataloagele și autorii vor fi revizuite: dacă unul dintre savanți și-a exprimat deschis o poziție anti-ucraineană, cărțile vor fi și confiscate.

Literatura rusă va fi înlocuită cu literatură „de înaltă calitate” în limba ucraineană și cărți ale editurilor ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.