Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pușkov: Blinken vorbește despre interesul SUA pentru relații stabile cu Rusia, dar nu este deloc pregătit să vină în întâmpinarea noastră

vestidinrusia.ro
Serghei Lavrov Antony Blinken

Poziția adoptată de Antony Blinken în privința sancțiunilor vine în contradicție cu declarațiile despre dorința de a construi un dialog stabil și previzibil cu Moscova”, a apreciat senatorul Aleksei Pușkov, comentând, pentru publicația Vzgliad, rezultatele întâlnirii de joi, în capitala Islandei, a șefilor diplomațiilor Rusiei și Statelor Unite.

”După părerea mea, ambele părți au fost interesate să arate că în relațiile dintre Rusia și SUA s-a produs un fel de schimbare pozitivă. De aici și frazeologia împăciutoare, atât la Serghei Lavrov, care a definit întâlnirea constructivă, cât și la Antony Blinken”, consideră președintele Comisiei senatoriale pentru politică informațională și cooperare cu mass-media, Aleksei Pușkov.

Totuși, Blinken nu s-a urnit deloc din poziția lui privind Rusia, a subliniat interlocutorul publicației Vzgliad. ”El vorbește despre interesul Statelor Unite pentru relații stabile cu Rusia, dar, în același timp, nu este absolut deloc pregătit să vină în întâmpinarea noastră. Altfel spus, SUA vor cooperarea noastră în cele mai importante chestiuni pentru ei, dar, după cum arată lucrurile în prezent, nu au de gând să țină cont de interesele noastre”, a explicat Pușkov.

Mai mult, a apreciat senatorul, pe parcursul întrevederii, Blinken a lăsat deoparte tema sancțiunilor. ”În acest sens, Blinken nu a spus nici o vorbă. Printre altele, începând cu președinția lui Barack Obama, SUA au adoptat împotriva noastră aproape 75 de tipuri diferite de sancțiuni. Iar acum se creează senzația că ei vor să stabilească un fel de normă. Cu alte cuvinte, noi nu trebuie să uităm că sancțiunile, atât cele personale, cât și cele economice, încă funcționează, iar SUA nu intenționează deloc să le anuleze”, a subliniat senatorul. ”Cred că noi trebuie să-i readucem tot timpul pe americani la această temă”, a afirmat politicianul rus.

«În general, eu înțeleg misiunea administrației Biden în felul următor – păstrarea tuturor sancțiunilor, precum și amenințarea cu extinderea lor pe viitor, dar, în același timp, atragerea noastră într-o cooperare pe acele chestiuni care sunt importante pentru SUA. Este o abordare foarte stranie, aș spune chiar inegală. Iar Rusia trebuie să decidă în ce măsură ”ea corespunde intereselor noastre naționale”», consideră Pușkov.

În ceea ce privește viitorul summit, Joe Biden are nevoie să-l întâlnească pe Vladimir Putin. În primul rând, pentru a confirma statutul de lider global al Americii. ”El trebuie să demonstreze că America și-a redobândit titlul de putere globală. Fără o întrevedere cu liderul Rusiei, asemenea declarații arată neconvingător”, a spus Pușkov.

De aceea, pentru Blinken, mai importantă a fost întâlnirea în sine cu Lavrov decât vreo înțelegere, este de părere politicianul. ”La nivelul retoricii, întâlnirea a fost constructivă și, în acest sens, ea va contribui la organizarea summitului. Având, însă, în vedere că SUA sunt inițiatoarele înrăutățirii relațiilor bilaterale, ele trebuie să propună pași concreți pentru îmbunătățirea lor. Deocamdată, însă, pe această direcție nu se observă nici un progres”, a concluzionat Pușkov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.