Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin vrea să bage la pușcărie un celebru jurnalist care a criticat bombardamentele de la Mariupol: Condamnare de 8 ani

en.wikipedia.org
politie rusia

Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri la opt ani de închisoare pe un cunoscut jurnalist rus, Aleksandr Nevzorov, care a fost acuzat de răspândire de "ştiri false" despre armata rusă, fiind judecat în lipsă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Procurorii ceruseră o pedeapsă cu nouă ani de închisoare.

Instanţa a constatat că Nevzorov, în vârstă de 64 de ani, a fost "motivat de ură politică" atunci când, în martie anul trecut, în postări pe reţele sociale, a acuzat forţele armate ale Rusiei că au bombardat în mod deliberat o maternitate din oraşul ucrainean Mariupol, afirmaţie despre care Moscova spune că este falsă.

Nevzorov, care are un canal YouTube cu aproape 2 milioane de abonaţi, a calificat ancheta drept ridicolă şi a părăsit Rusia împreună cu soţia sa, în martie anul trecut.

Instanţa a decis miercuri ca Aleksandr Nevzorov să fie trimis într-o colonie penitenciară, dacă se va întoarce vreodată în Rusia, şi să i se interzică să gestioneze conţinut pe internet timp de patru ani.

"Nu cred că Rusia va mai exista peste nouă ani", a reacţionat jurnalistul la verdict.

El a spus că nu are planuri de a se întoarce în ţară şi că preşedintele Vladimir Putin conduce "o dictatură bazată pe mizerie, sânge şi denunţuri".

Alekandr Nevzorov, care şi-a făcut un nume ca prezentator al emisiunii de ştiri de pionierat "600 de secunde", în contextul deschiderii societăţii sovietice sub Mihail Gorbaciov, şi care a fost, de asemenea, membru al parlamentului rus, a primit cetăţenia ucraineană după ce a denunţat public invazia Rusiei, numind războiul o "crimă" şi Ucraina victima acestuia.

Cazul împotriva sa a fost intentat în temeiul unei legi adoptate la opt zile după invazie, care a stabilit pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenţionată de informaţii false despre armată.

De atunci, Rusia a blocat accesul la site-urile de ştiri care publică conţinut în dezacord cu linia oficială privind conflictul, în timp ce zeci de agenţii de presă ruseşti şi internaţionale au părăsit ţara.

Miercuri, într-un alt caz de reprimare a libertăţii presei, biroul procurorului general a declarat că platforma de opoziţie cu sediul în străinătate Forumul Rusia Liberă este o organizaţie "indezirabilă" care reprezintă "o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse". Forumul, printre ai cărui membri importanţi se numără fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, a organizat mai multe reuniuni în capitala lituaniană Vilnius, inclusiv o conferinţă împotriva războiului la sfârşitul anului trecut.

Organizaţiilor "indezirabile" li se interzice să funcţioneze în Rusia, iar persoanele care le susţin sau le promovează activităţile riscă să fie urmărite penal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.