Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin a confiscat una dintre cele mai mari exploatații agricole din Rusia: proprietarul era străin

vladimir putin

Kremlinul continuă confiscarea marilor întreprinderi ale economiei rusești. Luni, 8 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind transferul activelor Agroterra, unul dintre primii 15 cei mai mari proprietari de terenuri din țară, sub controlul statului.

Potrivit decretului, 100% din Agroterra, care deține terenuri în regiunile Kursk, Orel, Lipetsk, Tula, Ryazan, Tambov și Penza, a intrat sub "gestionarea temporară" a Agenției Federale pentru Administrarea Proprietății de Stat. În plus, Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății de Stat a primit 100% din filiala sa financiară AgroTerra (Kapital AgroFinance), precum și AgroSistema LLC și AgroSistema-Regions LLC, informează Moscow Times. Proprietarul real al grupului rus este holdingul olandez AgroTerra Invetments B.V., scrie RBC, arată sursa citată.

Decizia a fost luată ca parte a decretului lui Putin din 25 aprilie 2023, potrivit căruia activele străine din Rusia pot fi confiscate "în cazul în care Federația Rusă, persoanele juridice sau persoanele fizice ruse sunt private de dreptul de proprietate asupra proprietății situate în țări neprietenoase".

Context

Primii care și-au pierdut proprietățile în temeiul acestui decret au fost concernul energetic finlandez Fortum și Uniperul german, fostul cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Germania. Apoi, în iulie 2023, compania franceză Danone și-a pierdut afacerile rusești în cadrul unei scheme similare. Ulterior, a fost luată decizia de vânzare a activelor companiei nepotului șefului Ceceniei, viceprim-ministrul Republicii Yakub Zakriev.

Potrivit Forbes, AgroTerra a fost fondată în 2008 de George Rohr, cetățean american cu rădăcini ucrainene. Până în 2023, grupul, care reunește 24 de ferme, terenuri arabile unde au fost cultivate grâu, soia, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui și rapiță, precum și ascensoare cu o capacitate de 500 mii tone, a fost una dintre primele 20 cele mai mari exploatații agricole din Rusia (potrivit companiei de audit și consultanță BEFL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.